Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ, Φίλιππος Αναστασιάδης, περιχαρής βγήκε στο διαδίκτυο, για να ανακοινώσει ότι άρχισε η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), στο οποίο οι Ο.Τ.Α. (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης) «ποντάρουν» πολύ, για να ενισχύσουν το προσωπικό των Υπηρεσιών τους, κυρίως των ανταποδοτικών, που είναι υποστελεχωμένες. Για τον Δήμο Παγγαίου, όπως αναφέρει ο δήμαρχος, εγκρίθηκαν 117 θέσεις σε 32 ειδικότητες.

ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ, οι Ο.Τ.Α. (Δήμοι) προτείνουν αριθμό και ειδικότητες, σύμφωνα με τις ανάγκες που έχουν, ωστόσο η έγκριση γίνεται από τον Ο.Α.Ε.Δ.! Το βασικό κριτήριο είναι το οικονομικό, δηλαδή πόσα χρήματα θα διαθέσει ο Ο.Α.Ε.Δ. (κεντρική διοίκηση) για την πληρωμή των εργαζομένων. Αναρωτιόμαστε πως μπορούν να γνωρίζουν η διοίκηση και τα στελέχη του Ο.Α.Ε.Δ. τις (πραγματικές) ανάγκες κάθε Δήμου; Επειδή δεν είναι βέβαιο πως θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους, οι Δήμοι αναγκάζονται να «φουσκώσουν» τους αριθμούς, για να πάρουν ότι περισσότερο εγκριθεί. Σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο, παίρνουν ειδικότητες που δεν χρειάζονται, ενώ δεν εγκρίνονται ειδικότητες που έχουν πραγματική ανάγκη.

ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ, επομένως, μία επιφύλαξη, όσον αφορά τον αριθμό και τις ειδικότητες που ανακοινώνουν οι δήμαρχοι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Θα δούμε στην πράξη αν στον Δήμο Παγγαίου θα εργαστούν 117 άτομα και στις 32 ειδικότητες. Ο δήμαρχος, είναι λογικό να προβάλλει τους αριθμούς, για να «δελεάσει» τους πολίτες που αναζητούν μία θέση εργασίας, έστω και εποχική, για να κάνουν μερικά μεροκάματα. Πόσοι, άραγε, από τους 117 εργαζομένους που θα προσληφθούν στον Δήμο Παγγαίου, θα προέρχονται από τον Δήμο αυτό, ή γειτονικούς Δήμους; Και πόσοι θα αποδεχτούν τη θέση εργασίας;

ΘΕΩΡΟΥΜΕ πως πρέπει η κεντρική διοίκηση να ζητήσει από τους Ο.Τ.Α. να καταθέσουν τα οργανογράμματα τους, δηλαδή πόσες και ποιες Υπηρεσίες έχουν, πόσες και ποιες οργανικές θέσεις χρειάζονται, ώστε αυτές να καλυφθούν από μόνιμο προσωπικό. Διότι, δεν είναι λογικό η Υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Καβάλας, για παράδειγμα, να παίρνει από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας περισσότερους από τους μόνιμους εργαζομένους που χρειάζεται. Η κοινωφελής εργασία πρέπει να εξυπηρετεί έκτακτες ανάγκες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.