ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ότι, το Επιμελητήριο Καβάλας και το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού θέλουν να καταθέσουν (κοινό) αίτημα προς το Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, για την παραχώρηση της παλιάς καπναποθήκης Κούφλερ, που βρίσκεται στο Περιγιάλι, αναρωτηθήκαμε που εδρεύει το Ινστιτούτο αυτό. Στην ιστοσελίδα του αναφέρεται ως «έδρα» το δημοτικό μουσείο καπνού επί της οδού Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 4. Πως μπορεί μία μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική Οργάνωση, να δηλώνει ως έδρα μία δημοτική δομή;

ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΠΝΟΥ συστάθηκε το έτος 2008, ωστόσο έπειτα από τόσα έτη λειτουργίας (12), δεν κατάφερε να αποκτήσει δική του στέγη! Κατά την άποψη μας, το διοικητικό συμβούλιο έπρεπε να επιλέξει μία καπναποθήκη, από τις πολλές που είναι εγκαταλελειμμένες, να την αγοράσει, με τις δωρεές παλιών και νέων καπνεμπόρων που είναι μέλη, ή φίλοι, του Ινστιτούτου. Κι εκεί, να στεγάσει τα αρχεία και τις δράσεις του. Έτσι, θα γινόταν παράδειγμα για τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, στην εκστρατεία για τη διάσωση των καπναποθηκών και γενικότερα των παλιών βιομηχανικών κτιρίων στην πόλη της Καβάλας, τον Νομό και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

ΕΡΧΕΤΑΙ σήμερα, σε συνεννόηση με το Επιμελητήριο Καβάλας, να ζητήσουν από το Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων την παραχώρηση της καπναποθήκης Κούφλερ, την οποία ζήτησε και μία άλλη αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, για να υλοποιήσει μία επένδυση 7 εκατομμυρίων ευρώ! Κι ερωτούμε το εξής απλό. Γιατί το Υπουργείο να δώσει την καπναποθήκη σ’ ένα Ινστιτούτο κι ένα Επιμελητήριο και όχι σε μία εταιρεία που θα βάλει μερικά εκατομμύρια ευρώ για την αξιοποίηση του ακινήτου;

ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ποια πρόταση θα επιλέξει το Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων. Αν δεν εγκρίνει το αίτημα του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού και του Επιμελητηρίου Καβάλας, οι δύο αυτοί φορείς θα κινηθούν για τη διάσωση μιας άλλης καπναποθήκης, προκειμένου να πραγματοποιήσουν το «επενδυτικό» πλάνο τους; Για να δείξουν στην τοπική κοινωνία, πως ενδιαφέρονται ειλικρινά για την ιστορική και αρχιτεκτονική κληρονομιά, την οποία διατηρούν τα «κουφάρια» των παλιών κτιρίων ανάμεσα στις τσιμεντένιες παραφωνίες του σύγχρονου αστικού τοπίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.