ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΝΩΡΙΤΕΡΑ, η μετεγκατάσταση της έδρας της 2ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, από το Περιγιάλι στη χερσαία ζώνη του λιμανιού Καβάλας, «Απόστολος Παύλος», που είναι ο φυσικός χώρος της. Η Υπηρεσία αυτή πρέπει να βρίσκεται κοντά στο Κεντρικό Λιμεναρχείο, στον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας και τις άλλες Υπηρεσίες στην πόλη. Χαιρετίζουμε, επομένως, την είδηση ότι θα μεταστεγαστεί στο κτίριο του παλιού απεντομωτηρίου, απέναντι από τον επιβατικό σταθμό και, προσεχώς, το εμπορικό κέντρο που θα κατασκευαστεί με την ονομασία Kavala Port Center. Στην ίδια περιοχή, βεβαίως, αναμένεται να στεγαστεί και ο Πυροσβεστικός Σταθμός λιμένα, που θα στελεχωθεί όταν έρθει το καινούργιο πυροσβεστικό σκάφος.

ΕΊΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟ, επίσης, ότι στο απεντομωτήριο θα συστεγαστούν το Κεντρικό Λιμεναρχείο και ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας. Έτσι, θα ελευθερωθεί το κτίριο στη συμβολή των οδών Αβέρωφ και Εθνικής Αντίστασης, προκειμένου να μετατραπεί σε ξενοδοχείο, το οποίο θα αναδείξει το παραλιακό μέτωπο της πόλης, σε συνδυασμό με την ανάπλαση που θα γίνει στην παλιά προβλήτα της πορθμειακής γραμμής Καβάλας-Πρίνου, που χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Ευελπιστούμε πως θα γίνει σύντομα και η μετεγκατάσταση του τελωνείου στο λιμάνι «Φίλιππος Β», ώστε να αξιοποιηθεί και το μεγαλύτερο σε επιφάνεια κτίριο στη χερσαία ζώνη του λιμανιού «Απόστολος Παύλος».

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ την Περιφερειακή Διοίκηση Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, πρέπει να παραμείνει η έδρα της στην Καβάλα. Διότι, τα λιμάνια της περιοχής, αλλά και της Αλεξανδρούπολης, θα αποκτήσουν τα επόμενα έτη αναβαθμισμένο ρόλο. Η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες των λιμανιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και των δύο Οργανισμών Λιμένων (Καβάλας, Αλεξανδρούπολης). Επίσης, ο κόλπος της Καβάλας και το Θρακικό πέλαγος, είναι μία θαλάσσια ενότητα με σημαντική δραστηριότητα, αλιευτική, εμπορική, τουριστική, ενεργειακή και ακτοπλοϊκή.

ΟΙ ΛΙΜΕΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ενισχύουν τη γεωπολιτική θέση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, που είναι η «γέφυρα» της Δύσης με την Ανατολή, της Ευρώπης με την Ασία, της Μαύρης θάλασσας με την Μεσόγειο θάλασσα και της βαλκανικής ενδοχώρας με το Αιγαίο πέλαγος. Επομένως, είναι αδιανόητο να μεταφερθεί αλλού η έδρα της 2ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής. Εάν ληφθεί τέτοια πολιτική απόφαση, θα είναι μεγάλο ατόπημα. Αφού βρέθηκε λύση στο στεγαστικό ζήτημα, θεωρούμε πως δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει η έδρα. Αντιθέτως, η κυβέρνηση πρέπει να ενισχύσει την Περιφερειακή Διοίκηση στην ανατολική Μακεδονία-Θράκη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.