ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΜΕ με το πνεύμα και το περιεχόμενο της επιστολής του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (Ο.Ε.Β.Ε.) Νομού Καβάλας προς τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.). Η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, επισημαίνει, πρέπει να γίνεται έτσι, ώστε να μειώνει το αίσθημα ανασφάλειας του πληθυσμού των γηγενών και να είναι, όσο το δυνατό περισσότερο, ανταποδοτική στις τοπικές κοινωνίες.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ αυτή εστάλη μετά τον ορισμό, από την κυβέρνηση, διοικητών-εποπτών στις δομές φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων που λειτουργούν στην ελληνική επικράτεια. Όταν ο Δ.Ο.Μ. ελέγχει τις προσλήψεις προσωπικού και τη διαδικασία των προμηθειών που γίνονται στις δομές αυτές, αναρωτιόμαστε ποιος είναι ο ρόλος των διοικητών που τοποθέτησε το ελληνικό κράτος. Ποιες είναι οι αρμοδιότητες τους; Να παρακολουθούν, μόνο, εάν διατηρείται σταθερός ο αριθμός των φιλοξενούμενων; Να ενημερώνουν το Υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής για τη σύνθεση των κλειστών κοινοτήτων, ή αν τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα προστασίας από την πανδημία του κορονοϊού Covid-19;

Ο Δ.Ο.Μ. διαχειρίζεται σημαντικά κονδύλια για την φιλοξενία στις δομές και για την υλοποίηση των προγραμμάτων ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία, χωρίς να δίνει λογαριασμό στο ελληνικό κράτος και μάλλον σε κανένα φορέα. Γι’ αυτό και υπάρχουν «κενά» στη διαφάνεια των διαδικασιών που χρησιμοποιεί, όπως αναφέρεται στην επιστολή της Ο.Ε.Β.Ε. Νομού Καβάλας. Πως μπορεί, όμως, να ελεγχθεί μία διαδικασία στην οποία εμπλέκονται Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.), οι οποίες διαχειρίζονται τα χρήματα για τις μεταναστευτικές ροές;

ΕΊΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ το παράπονο των επαγγελματιών, των βιοτεχνών και των εμπόρων, ότι οι δαπάνες των δομών κατευθύνονται, κυρίως, προς την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Οι Καβαλιώτες στερήθηκαν μία έκταση, η οποία μπορεί να γίνει ο μεγάλος οικονομικός «πνεύμονας» στην ανατολική πλευρά της πόλης, για να λειτουργήσει μία δομή προσωρινής διαμονής μεταναστών και προσφύγων. Η δομή αυτή έπρεπε να δημιουργηθεί εκτός του αστικού ιστού και να λειτουργήσει με προκατασκευασμένες κατοικίες μόνο για οικογένειες και ασυνόδευτα παιδιά. Στην περίπτωση αυτή ταιριάζει η λαϊκή ρήση: «Αλλού τρως, αλλού πίνεις κι αλλού πας και το δίνεις»!

ΓΙΑΤΙ η ελληνική κυβέρνηση δεν τόλμησε να δεσμεύσει στη Θεσσαλονίκη ένα από τα παλιά στρατόπεδα που υπάρχουν εντός του αστικού ιστού. Και να μεταφέρει απευθείας, με ναυλωμένο πλοίο από τον Δ.Ο.Μ., τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που συγκεντρώνονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου; Έτσι, ο Δ.Ο.Μ. θα ενίσχυε οικονομικά την τοπική κοινωνία της Θεσσαλονίκης και η Καβάλα, θα είχε το μητροπολιτικό πάρκο της!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.