Η ΛΑΪΚΗ ΡΗΣΗ λέει πως: «δίπλα στα ξερά θα καούν και τα χλωρά». Ήταν αναμενόμενο, επομένως, να υπάρξει διασπορά του Covid-19, μετά την άρση του εγκλεισμού στο σπίτι και την καθολική παύση των δραστηριοτήτων. Διότι, είναι πολύ δύσκολο να εφαρμόσουν όλοι και όλες πιστά τις βασικές οδηγίες προστασίας. Επίσης, η Ελλάδα δέχτηκε επισκέπτες από χώρες με επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση, που αύξησαν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ είναι, ότι έπειτα από ένα δύσκολο και πρωτόγνωρο διάστημα εγκλεισμού στο σπίτι ακολούθησε το καλοκαίρι, που είναι η περίοδος γενικής χαλάρωσης στην Ελλάδα. Ο κόσμος ήταν κουρασμένος ψυχολογικά από την δοκιμασία που πέρασε και ήθελε την αποσυμπίεση. Ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι, που δείχνουν έντονη δραστηριότητα την θερινή περίοδο. Για εμάς, λοιπόν, δεν είναι έκπληξη η έξαρση στα κρούσματα και η διασπορά του ιού μέσα στην κοινότητα.

ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ, ωστόσο, ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες συνειδητοποίησαν τον κίνδυνο να χαθεί ο έλεγχος και θα επιδείξουν, πάλι, υπευθυνότητα και πειθαρχία στις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων. Όσο πιο γρήγορα προσαρμοστούν, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα και θα αναχαιτιστεί το νέο κύμα στη χώρα. Θα βοηθήσει η εμπειρία της περασμένης άνοιξης και η συνεχώς αυξανόμενη γνώση για τον τρόπο που επιτίθεται ο Covid-19, ώστε να λαμβάνονται στοχευμένα μέτρα πρόληψης. Δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι οποιαδήποτε χαλάρωση, μπορεί να ανατρέψει την προσπάθεια που προηγήθηκε. Κι αυτό, γιατί δεν έχουν βρεθεί, ακόμα, το φάρμακο και το εμβόλιο για την εξουδετέρωση του ιού. Και ίσως να μη βρεθούν!

ΟΙ ΑΠΛΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ, είναι η μοναδική ασπίδα προστασίας. Είναι κατανοητό να δυσκολεύονται αρκετοί συμπολίτες να φορέσουν πολύ ώρα την μάσκα και να κρατήσουν απόσταση από τα συγγενικά και φιλικά πρόσωπα, αλλά χάρη σ’ αυτά τα προληπτικά μέτρα, θα καταφέρουμε να «σπάσουμε την αλυσίδα» μετάδοσης του ιού. Ο Covid-19 θα συνεχίσει να υπάρχει, αλλά όταν ο αριθμός των κρουσμάτων μειωθεί, οι αρμόδιες υγειονομικές Αρχές, θα παρεμβαίνουν στοχευμένα για την αντιμετώπιση τους.

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ είναι, όπως αντιλαμβάνεστε, να μη γίνει ανεξέλεγκτη η διασπορά στην κοινότητα, σαν την πυρκαγιά που κατακαίει τα πάντα όταν εξαπλωθεί. Η πολιτεία ανακοινώνει μέτρα, αλλά δεν θα έχουν αντίκρισμα χωρίς την ενσυνείδητη συνεργασία των πολιτών. Πρέπει να «χτίσουμε» μία ισχυρή συμμαχία και όχι να κάνουμε πεδίο αντιπαράθεσης την πανδημία. Ο ιός καλπάζει, γιατί βρίσκει το πρόσφορο έδαφος. Ας δείξουμε, πάλι, εμπιστοσύνη στους ειδικούς και περιφρόνηση σ’ εκείνους που διασπούν την κοινωνική συμμαχία, για τις δικές τους σκοπιμότητες. Η στάση τους είναι ανεύθυνη και κατακριτέα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.