ΑΥΤΈΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ συμπληρώνεται ένα έτος από την ημέρα που ανέλαβαν τη διοίκηση των Περιφερειών και των Δήμων οι συνδυασμοί που «νίκησαν» στις εκλογές του Μαΐου-Ιουνίου 2019. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ο Χρήστος Μέτιος προσπαθεί να ασκήσει διοίκηση κρατώντας την ισορροπία με τις συνεργαζόμενες παρατάξεις. Η συνεργασία αυτή δεν του εξασφάλισε την πλειοψηφία στις έδρες στο περιφερειακό συμβούλιο, αλλά φαίνεται, επίσης, πως τον «φρενάρει» να εφαρμόσει την πολιτική του. Σε κάθε συνεργασία ελλοχεύει ο κίνδυνος της διαφωνίας και της σύγκρουσης. Κι όταν υπάρχει η υπέρμετρη φιλοδοξία, αυτή μπορεί να γίνει η σπίθα που θα ανάψει την πυρκαγιά.

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΤΙΟΣ έκανε τις επιλογές του κι όπως λέει η λαϊκή ρήση: «Όπως έστρωσε θα κοιμηθεί». Άραγε, οι εταίροι που επέλεξε στη διοίκηση, θα τον βοηθήσουν να «κάνει τη διαφορά» στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ή θα γίνουν βαρίδια έως το τέλος της θητείας του; Εμείς πιστεύουμε πως θα συμβεί το δεύτερο, γιατί είναι πολύ χαμηλή η ποιότητα των πολιτικών στηριγμάτων του. Και είναι πιο πιθανό να του βάζουν εμπόδια, παρά να κάνουν εποικοδομητική διοίκηση.

ΕΝΑΣ ΆΛΛΟΣ ΛΟΓΟΣ, που θεωρούμε πως τα πράγματα θα κυλήσουν στον ίδιο χαμηλό ρυθμό έως το τέλος της τρέχουσας θητείας, είναι η λειτουργία της ειδικής επιτροπής του ελληνικού Κοινοβουλίου για τα θέματα ανάπτυξης της Θράκης, στην οποία προεδρεύει η βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη και συμμετέχουν ορισμένα «μπουμπούκια» βουλευτές. Είναι ξεκάθαρο ότι, η επιτροπή αυτή θα «καπελώσει» την προσπάθεια των αυτοδιοικητικών, να χαράξουν την στρατηγική που θέλουν για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Δεν υπάρχει λόγος, κατά την άποψη μας, να δημιουργηθεί μία τέτοια επιτροπή, η οποία θα κηδεμονεύει την Περιφέρεια. Ο ρόλος της κεντρικής διοίκησης, δεν είναι να καθορίζει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό των Περιφερειών και των Δήμων, αλλά να ενισχύει, κυρίως οικονομικά, την προσπάθεια για την υλοποίηση του δικού τους σχεδιασμού.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΒΕΒΑΙΟΙ πως η επιτροπή αυτή, των άσχετων βουλευτών, θα είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Συγκροτήθηκε με γνώμονα την προσωπική προβολή των πολιτικών προσώπων που την αποτελούν και για να ελέγχει, πολιτικά, την περιοχή. Αν ο Χρήστος Μέτιος χρειάζεται ένα ακόμα δεκανίκι για να διοικήσει, να είναι έτοιμος να δεχτεί την κριτική. Περιμένει, μήπως, στο τέλος της θητείας του, οι πολίτες να τον χειροκροτήσουν για το αναπτυξιακό μοντέλο που θα επιβάλλει μία επιτροπή επαγγελματιών της πολιτικής σκηνής; Και την ανάπτυξη αυτή, θα την προβάλλει ως δικό του επίτευγμα; Έχει χάσει το στοίχημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.