Η ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ COVID-19, αναμφίβολα, είναι αρνητική για τη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή των Δήμων. Από την άλλη πλευρά, είναι μία ευκαιρία να αξιοποιήσουν την κρατική χρηματοδότηση, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία. Ο Δήμος Καβάλας, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, έλαβε 1,5 εκατομμύριο ευρώ και αναμένεται να λάβει κι άλλα χρήματα, αφού η πανδημία συνεχίζεται. Το ζήτημα, επομένως, είναι πως θα αξιοποιηθούν οι χρηματοδοτικές ενέσεις από τις διοικήσεις των Δήμων. Η διοίκηση του Δήμου Καβάλας, συγκεκριμένα, διέθεσε έως και την 1η Οκτωβρίου 2020, το ποσό των 432.000, περίπου, για είδη ατομικής υγιεινής, εργοδοτικές εισφορές έκτακτου προσωπικού, προμήθειες αναλώσιμων υλικών, παροχή υπηρεσιών, προμήθεια εξοπλισμού γραφείων κ.ά. Δαπάνες. Με τα υπόλοιπα χρήματα, δηλαδή 1.109.000 ευρώ περίπου, θα προσληφθούν οι επιπλέον καθαρίστριες για τις σχολικές μονάδες του Δήμου και θα ενισχυθούν τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου, τα οποία είχαν απώλειες εσόδων λόγω covid-19.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Θ. ΜΟΥΡΙΑΔΗ, είναι τυχερή μέσα στην ατυχία της, αφού απολαμβάνει της οικονομικής στήριξης (και όχι μόνο) της κυβέρνησης. Κάτι που δεν έγινε με την προηγούμενη δημοτική Αρχή στο ζήτημα, για παράδειγμα, της διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης. Ο Δήμος Καβάλας, τότε, κλήθηκε αιφνιδίως να υποδεχτεί εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που έφταναν «χύμα» στο λιμάνι «Απόστολος Παύλος», με τα πλοία της ακτοπλοϊκής γραμμής, από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα hot spots. Ο Δήμος Καβάλας υποχρεώθηκε να βρει κατάλληλο χώρο για τη στέγαση τους και ανέλαβε την σίτισή τους, με πόρους από το δικό του ταμείο. Δαπανήθηκαν γύρω στις τετρακόσιες χιλιάδες ευρώ, έως ότου «παρέμβει» η κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», για να μεταφερθούν, αρχικά, σε πρόχειρο καταυλισμό που στήθηκε στο Εσκί Καπού και στη συνέχεια στο παλιό στρατόπεδο «Ασημακοπούλου».

ΑΠΌ ΤΟΤΕ, η δημοτική Αρχή άρχισε την προσπάθεια να επιστραφούν τα χρήματα που δαπάνησε ο Δήμος Καβάλας και συγχρόνως ο εμπαιγμός από τους υπουργούς και τον πρωθυπουργό. Οι βουλευτές Καβάλας, που στήριζαν το κυβερνών κόμμα, Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Κώστας Μορφίδης, Γιώργος Παπαφιλίππου, έκαναν την ευθύνη και την αρμοδιότητα «μπαλάκι»! Το αποτέλεσμα είναι, ότι ο Δήμος Καβάλας δεν πήρε πίσω τα χρήματα, παρά ένα μικρό μέρος, γιατί η δημοτική Αρχή δεν ήταν αρεστή στους βουλευτές και στους κυβερνώντες. Κι αυτό είναι ένα κραυγαλέο παράδειγμα, για τη διαφορετική αντιμετώπιση των δημοτικών Αρχών του Δήμου Καβάλας τότε και σήμερα, από τα κέντρα των αποφάσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.