ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΙ Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ συμμάχησαν για να «σώσουν» τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία του covid-19. Σκέφτηκαν και έκαναν την πρόταση στον αντιπεριφερειάρχη, τον δήμαρχο Καβάλας και τον αντιπρύτανη του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), να χρησιμοποιηθούν αίθουσες, που θα θεωρούνται κατάλληλες, ώστε να διεξάγονται δια ζώσης τα μαθήματα των φοιτητών στα τμήματα του ΔΙ.ΠΑ.Ε. στην Καβάλα. Έτσι, η τοπική αγορά ακινήτων και όχι μόνο, θα πάρουν μία σημαντική οικονομική ανάσα, ενόψει του πολύ δύσκολου χειμώνα και των νέων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τη διασπορά του ιού.

Ο ΑΝΤΙΠΡΥΤΑΝΗΣ, Δημήτρης Μπαντέκας, τους εξήγησε πως είναι μεγάλο ρίσκο να έρθουν έξι με επτά χιλιάδες φοιτητές απ’ όλη τη χώρα και από περιοχές που έχουν επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση, αυξάνοντας τον κίνδυνο διασποράς του covid-19 στην τοπική κοινότητα. Εάν υπάρξει έστω ένα κρούσμα μεταξύ των φοιτητών, μπορεί να ανατραπεί η πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα της Καβάλας. Και την ευθύνη για κάτι τέτοιο, θα έχουν οι πρόεδροι των τμημάτων του ΔΙ.ΠΑ.Ε., οι οποίοι δεν επιθυμούν να κατηγορηθούν ότι προκάλεσαν περισσότερα κρούσματα, ή και θανάτους, στην πόλη.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ απέδειξε πόσο εύθραυστη είναι η τοπική και η περιφερειακή οικονομία, αφού στηρίζονται, κυρίως, στην παροχή υπηρεσιών, στον τουρισμό και στη λειτουργία των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ως φορείς που εκπροσωπούν τον επιχειρηματικό κόσμο και σύμβουλοι της κεντρικής διοίκησης για ζητήματα της επιχειρηματικότητας, αντί να ασχολούνται, μόνο, με την πληρωμή των χρημάτων του κόστους μισθοδοσίας στις επιχειρήσεις και την «ένταξη» των Νομών Καβάλας, Δράμας στα συμπεράσματα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων, για την ανάπτυξη της Θράκης, οφείλουν να αγωνιστούν για την επιστροφή όλων των επιχειρήσεων που τα προηγούμενα έτη μετέφεραν την έδρα τους στο εξωτερικό, προκειμένου να αποφύγουν την υψηλή φορολογία στην Ελλάδα, αλλά και για την αύξηση των θέσεων εργασίας.

ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ, ειδικότερα, οφείλει να αγωνιστεί για την επαναλειτουργία των μεγάλων βιομηχανιών, όπως τα «Πλαστικά» και τα «Μάρμαρα» Καβάλας, του εργοστασίου «Ξιφίας» και των δεκάδων βιοτεχνιών που έκλεισαν και ήταν τεράστιο πλήγμα στην τοπική οικονομία. Αν τα «Πετρέλαια» και τα «Λιπάσματα» είναι οι μεγάλοι «πνεύμονες» για την αγορά, φανταστείτε πόσο θα τονωθεί η οικονομία αν λειτουργήσουν κι άλλες τέτοιες βιομηχανικές μονάδες. Έτσι, θα πάψει η Καβάλα να εξαρτάται, μόνο, από τον τουρισμό και τους φοιτητές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.