ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ μία προσπάθεια, οποιαδήποτε προσπάθεια, χρειάζονται τρία βασικά στοιχεία. Καλή οργάνωση, υπομονή και επιμονή. Έτσι και για να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο (ποσοστό) ανακύκλωσης στην Ελλάδα απαιτείται, κυρίως, συνέχεια και συνέπεια. Οι περισσότερες δράσεις, δυστυχώς, έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα, γι’ αυτό και αποτυγχάνουν στον στόχο τους. Η ανακύκλωση δεν είναι αντικείμενο μεμονωμένων προγραμμάτων, όπως το πρόγραμμα “Follow Green”, αλλά μία βασική πτυχή της εκπαίδευσης. Οι μαθητές και οι μαθήτριες, δηλαδή, έπρεπε να θεωρούν βίωμα την ανακύκλωση από τα πρώτα σχολικά έτη. Ήδη, σε όλα τα σχολεία της χώρας έπρεπε να λειτουργεί οργανωμένο δίκτυο ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, ώστε τα παιδιά από την ηλικία του νηπιαγωγείου να μαθαίνουν τη σημασία της διαλογής στην πηγή.

ΠΩΣ ΌΜΩΣ το παιδί θα γνωρίσει την ανακύκλωση, όταν πηγαίνει σε σχολεία που δεν υπάρχει το οργανωμένο δίκτυο με τους ειδικούς κάδους και τα απορριμματοφόρα; Κάθε νέος, για παράδειγμα, όταν καλείται να ασκήσει τα στρατιωτικά του καθήκοντα, θα περάσει από την λεγόμενη βασική εκπαίδευση, πριν μετατεθεί στην μονάδα που θα υπηρετήσει. Στο κέντρο εκπαίδευσης θα μάθει τους γενικούς κανόνες της στρατιωτικής ζωής και θα λάβει την εξειδίκευση, την οποία θα ακολουθήσει στην υπόλοιπη θητεία του.

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, επομένως, έπρεπε να ήταν, εδώ και χρόνια, καθημερινότητα στα σχολεία των δύο βαθμίδων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, εκπαίδευσης. Το κράτος, μέσω του Υπουργείου παιδείας, θα παρείχε τη γνώση. Και οι Δήμοι, μέσω των εταιρειών διαχείρισης στερεών αποβλήτων που συγκρότησαν, θα παρείχαν τα μέσα (κάδους, απορριμματοφόρα, κ.λπ.). Δεν είναι δουλειά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), κατά την άποψη μας, να ευαισθητοποιήσουν και να εκπαιδεύσουν τον πολίτη, για να μάθει να ανακυκλώνει. Το έργο των Ο.Τ.Α. είναι να διαχειρίζονται τα απορρίμματα των τοπικών κοινωνιών. Δηλαδή, να εγκαταστήσουν ένα άρτιο δίκτυο κάδων, να αποκτήσουν ένα σύγχρονο στόλο απορριμματοφόρων για τη συλλογή όλων των ειδών απορριμμάτων, να κατασκευάσουν τις απαραίτητες μονάδες επεξεργασίας αστικών αποβλήτων και να δημιουργήσουν Χώρους Υγειονομικής Ταφής, που δεν θα είναι εστίες επικίνδυνες για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Ο ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΡΟΛΩΝ είναι, πιστεύουμε, αναγκαίος, ώστε η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων στην Ελλάδα να πετύχει τους αριθμητικούς στόχους και το σημαντικότερο, να γίνει καθημερινή συνήθεια των πολιτών, όπως η εργασία, η άσκηση, η μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς κ.ά. Ο πολίτης πρέπει να είναι συνειδητοποιημένος γιατί ανακυκλώνει. Να μη συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα επιβράβευσης, το οποίο θα διαρκέσει λίγο καιρό. Όταν δεν θα έχει επιβράβευση, θα συνεχίσει να ανακυκλώνει;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.