Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ νέων καλλιεργητικών μεθόδων, η ανάπτυξη νέων καλλιεργειών, η μείωση του κόστους παραγωγής, η αύξηση της παραγωγής, η βελτίωση των προϊόντων και η προώθηση τους σε νέες αγορές, είναι στόχοι που τέθηκαν εδώ και πολλά έτη για τον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (Κ.Α.Π.), ωστόσο, δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να εφαρμόσουν μέτρα, τα οποία θα συμβάλλουν στην επίτευξη των ανωτέρω στόχων. Δυστυχώς, η Κ.Α.Π. έχει «φυλακίσει» τις παραγωγικές δυνάμεις στην Ελλάδα (και στις άλλες χώρες του νότου της ευρώπης), που στήριζε σε σημαντικό ποσοστό την οικονομία της στην αγροτική παραγωγή και στην αλιεία. Ο πρωτογενής τομέας είναι ελεγχόμενος και αυτό έγινε τις περασμένες δεκαετίες, με τη χειραγώγηση των παραγωγών μέσω των λεγόμενων κοινοτικών επιδοτήσεων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Κ.Α.Π., επέβαλε τι θα παράγουν οι αγρότες κάθε χώρας, τους οποίους επιδοτούσε για συγκεκριμένες καλλιέργειες, που δεν ταίριαζαν με το παραδοσιακό παραγωγικό μοντέλο. Για παράδειγμα, έδινε αδρές επιδοτήσεις στους γεωργούς, για να μετατρέψουν τις καλλιέργειες τους, ώστε να παράγουν φυτά για βιοαέριο! Έτσι, ελληνικά αγροτικά προϊόντα που ήταν φημισμένα και ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές, απειλήθηκαν με εξαφάνιση, ή και χάθηκαν. Ευτυχώς, τα τελευταία έτη γίνεται προσπάθεια αναβίωσης παραδοσιακών καλλιεργειών, ενώ ανακαλύπτονται νέες που προσφέρει η ευλογημένη και πλούσια ελληνική γη. Στον τομέα αυτό πρωτοστατούν, κυρίως, νέοι άνθρωποι, που συνδυάζουν τη γνώση με το μεράκι. Και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό!

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, να συνδέσει τον πρωτογενή τομέα με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, προκειμένου να αναπτυχθούν η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία και η μελισσοκομία στην περιοχή, είναι ευπρόσδεκτη. Αλλά, η σχέση αυτή έπρεπε να υπάρχει και να είναι απευθείας. Ο ρόλος των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι και ερευνητικός, δηλαδή υποστηρικτικός των διαφόρων κλάδων της οικονομίας. Κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα πρέπει να στηρίζει την οικονομία του τόπου που βρίσκεται, βοηθώντας τους επιχειρηματίες και τους αγρότες, να βελτιώσουν το εισόδημα τους και το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων.

ΑΝ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΣΩΣΤΑ, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης συμμετείχε σε διεθνές πρόγραμμα, για την ορθολογικότερη χρήση του νερού για την άρδευση των καλλιεργειών. Με σκοπό, οι γεωργοί της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης να έχουν καλή παραγωγή καταναλώνοντας λιγότερους υδάτινους πόρους. Το πρόγραμμα αυτό, είναι ένα «εργαλείο» για τη βελτίωση του πρωτογενή τομέα. Αναμένουμε τα «εργαλεία» του προγράμματος της Π.Α.Μ.-Θ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.