Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΠΙΕΣΗ που ασκείται στον κόσμο, κυρίως με εργαλείο τα Μέσα Ενημέρωσης, είναι τρομακτική! Υπάρχει καταιγίδα πληροφοριών, που κάνουν αδύνατη την επεξεργασία τους από τον απλό πολίτη. Αν αναλογιστούμε πως οι πολίτες έχουν διαφορετικό μορφωτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, επικρατεί μία μεγάλη σύγχυση απόψεων μέσα στην κοινωνία. Η «ενημέρωση» που γίνεται, είναι, πολλές φορές, επιλεκτική, μονομερής, κατευθυνόμενη, ανακριβής και ψευδής. Στοιχεία που χαρακτηρίζουν την προπαγάνδα, η οποία έχει σκοπό τη χειραγώγηση της «μάζας». Η κακή προπαγάνδα είναι επικίνδυνη για την δημοκρατία και την κοινωνία. Στις περιόδους των κρίσεων, όπως αυτή που διανύουμε λόγω της πανδημίας του covid-19, η κακή προπαγάνδα ανθεί και βρίσκει, δυστυχώς, μεγάλη απήχηση μέσα στην κοινωνία.

Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ έχει υποστηρικτές, αλλά και πολέμιους. Στην περίπτωση της πανδημίας, το πολιτικό σύστημα που δείχνει αδύναμο, ίσως και ανίκανο, να διαχειριστεί την επίθεση του αόρατου εχθρού, ο οποίος απειλεί σοβαρά τη δημόσια υγεία, γίνεται μία στοχευμένη προσπάθεια να στηριχθούν οι επιλογές των κυβερνώντων, που επιβάλλονται με υπόδειξη των επιστημόνων (λοιμωξιολόγων). Δηλαδή, οι κυβερνώντες χρησιμοποιούν τα Μέσα Ενημέρωσης, για να πείσουν τους πολίτες ότι είναι αναγκαιότητα και μονόδρομος η καθολική απαγόρευση των μετακινήσεων, πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων, για ένα χρονικό διάστημα που λέγεται «καραντίνα». Θεωρούμε πως, οι πολιτικοί χρησιμοποιούν τεχνηέντως τις «εισηγήσεις» των ειδικών επιστημόνων, προκειμένου να έχουν άλλοθι για τις «παρενέργειες» από την εφαρμογή των αυστηρών περιορισμών. Δηλαδή, πιστεύουμε πως η δουλειά των επιστημονικών επιτροπών είναι, να παρακολουθούν την πορεία της πανδημίας, να καταγράφουν τις μεταβολές στον πληθυσμό και να παρέχουν συμβουλές στους κυβερνώντες. Τις συμβουλές αυτές, ωστόσο, τα πολιτικά πρόσωπα οφείλουν να επεξεργάζονται και να αξιολογούν, πριν πάρουν την ευθύνη της απόφασης. Διότι, το κράτος δεν κυβερνάται από μία επιτροπή λοιμωξιολόγων, ούτε τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου υπογράφουν οι επιστήμονες.

ΒΛΕΠΕΤΕ ότι, όσον αφορά την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων, για την προφύλαξη από τον covid-19, η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού όχι μόνο συμφωνεί, αλλά και τα τηρεί ευλαβικά. Η «ατομική ευθύνη» είναι σε υψηλό επίπεδο. Εκεί που υπάρχουν φωνές διαμαρτυρίας, είναι στα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Οι πολίτες εμπιστεύονται τους λοιμωξιολόγους και τους γιατρούς που δίνουν την άνιση μάχη με τον covid-19, αλλά εκφράζουν αμφιβολίες και αντιρρήσεις, για την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού χειρισμού της πανδημίας. Εκτός από τους ειδικούς επιστήμονες, πρέπει να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας και με τους κοινωνικούς φορείς, πριν να λαμβάνονται αποφάσεις, που έχουν αντίκτυπο στην κοινωνική ζωή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.