Η ΛΑΪΚΗ ΡΗΣΗ λέει ότι: «Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας, ο Δήμος Καβάλας και το Επιμελητήριο Καβάλας συνεργάζονται, προκειμένου να προετοιμαστούν για την «επόμενη ημέρα» του τουρισμού, όταν ξεπεραστεί η πανδημία του covid-19. Είναι θετικό να υπάρχει επικοινωνία και κοινή προσπάθεια των φορέων για τοπικά ζητήματα. Όπως, η ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού και ειδικότερα του τουρισμού κρουαζιέρας.

ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΒΑΛΑΣ «Απόστολος Παύλος» τα προηγούμενα έτη, πριν προκύψει η πανδημία του covid-19, ήταν ενδιάμεσος σταθμός για τις κρουαζιέρες που είχαν αφετηρία την Κωνσταντινούπολη. Αυτή η (στενή) σύνδεση επηρεάζει την επισκεψιμότητα κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι, κάτι που πρέπει να συζητηθεί στις συναντήσεις των εκπροσώπων των προαναφερθέντων φορέων. Για να υλοποιηθεί ο στόχος των 25 αφίξεων και πλέον κάθε έτος, η Καβάλα πρέπει να διευρύνει τις συνεργασίες με εταιρείες που διοργανώνουν τις κρουαζιέρες. Γιατί όχι, να γίνει το λιμάνι «Απόστολος Παύλος» ένα μικρό home port, δηλαδή λιμάνι αφετηρίας για κρουαζιέρες στο βόρειο Αιγαίο και στο σύμπλεγμα των Σποράδων. Επειδή γίνεται (αρκετός) λόγος για τον θεματικό τουρισμό, η Καβάλα μπορεί να επενδύσει στον θρησκευτικό τουρισμό, που προσελκύει χιλιάδες πελάτες σε όλο τον κόσμο. Η έλευση του αποστόλου Παύλου στην περιοχή, η γειτνίαση με τους Φιλίππους και η εγγύτητα προς το Άγιο Όρος, θα δημιουργήσουν ένα δελεαστικό «πακέτο» για τους τουρίστες κρουαζιέρας.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ στις διοικήσεις του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας, του Δήμου και του Επιμελητηρίου Καβάλας, να διερευνήσουν τη δυνατότητα συνεργασίας με κάποια εταιρεία κρουαζιέρας, η οποία θα χρησιμοποιήσει το λιμάνι «Απόστολος Παύλος» ως αφετηρία (home port), για τη διοργάνωση θαλάσσιων περιηγήσεων στα νησιά της Σαμοθράκης, της Θάσου, της Λήμνου, των Σποράδων και στο Άγιο Όρος. Το κρουαζιερόπλοιο θα παραλαμβάνει τους επιβάτες, που θα έρχονται με ειδικές πτήσεις στον αερολιμένα «Μέγας Αλέξανδρος», στο χώρο όπου θα κατασκευαστεί το Kavala Port Center, για να τους ταξιδέψει στο βόρειο Αιγαίο, το Άγιο Όρος, τον Βόλο και την Θεσσαλονίκη.

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ, επομένως, πρέπει να βελτιώσουν, πρωτίστως, τις υποδομές, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να λειτουργήσει η Καβάλα ως home port μικρής εμβέλειας. Εκτός από την κατασκευή του Kavala Port Center, για παράδειγμα, πρέπει να λειτουργήσει ο πυροσβεστικός σταθμός λιμένα και να προσληφθεί μόνιμος πλοηγός στην Πλοηγική Υπηρεσία. Παράλληλα με την κρουαζιέρα, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ξεναγήσεις των επιβατών στην πόλη της Καβάλας και στους αρχαιολογικούς χώρους Φιλίππων-Αμφίπολης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.