Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ δαπάνησε «φαιά ουσία» και χρήματα, για να καταθέσει μία πρόταση για την κατασκευή ανελκυστήρα, που θα συνδέει τη χερσαία ζώνη του λιμανιού με την παλιά πόλη, η οποία θα ικανοποιεί την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας. Οι προτάσεις που υποβλήθηκαν, δεν έτυχαν της έγκρισης της Εφορείας, με αποτέλεσμα το έργο να βαλτώσει. Η σημερινή προϊσταμένη της Εφορείας αντιλαμβάνεται, πλέον, την αναγκαιότητα της παρέμβασης, όπως αναφέρει σε δελτίο Τύπου τοπικός βουλευτής, ενώ σημειώνει πως η κατασκευή του ανελκυστήρα θα γίνει σύμφωνα με τις υποδείξεις της αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Η ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΑΥΤΉ μας προβληματίζει, διότι μία άλλη πρόταση του Δήμου Καβάλας, που αφορά στην ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του φάρου, η οποία υποβλήθηκε στην τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων και στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) πριν από μία δεκαετία, αν θυμόμαστε σωστά, δεν υλοποιήθηκε ποτέ! Το σχέδιο, όπως ειπώθηκε, «κόλλησε» και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των οικοπέδων στην περιοχή της ανάπλασης.

ΕΠΕΙΔΗ η Εφορεία Αρχαιοτήτων γνωρίζει τι θέλει και τι ταιριάζει στη «φυσιογνωμία» της παλιάς πόλης κι επειδή η προϊσταμένη αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα του ανελκυστήρα, για την προσβασιμότητα στη συνοικία, αναρωτιόμαστε γιατί δεν κάνει τη σχετική μελέτη η Εφορεία, η οποία θα λάβει την έγκριση και του Κ.Α.Σ., ώστε ο Δήμος Καβάλας, στη συνέχεια, να βρει την χρηματοδότηση και να υλοποιήσει το έργο. Η προσβασιμότητα των κατοίκων και των επισκεπτών στην παλιά πόλη, δεν αφορά μόνο τον Δήμο. Κατά την άποψη μας, αφορά πρωτίστως την αρχαιολογική Υπηρεσία, λόγω του (παραδοσιακού και διατηρητέου) χαρακτήρα της συνοικίας.

ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΟΥΜΕ ότι, το Υπουργείο πολιτισμού θα αρνηθεί να πληρώσει μία μελέτη, για την κατασκευή ανελκυστήρα, ή κυλιόμενων σκαλών, στην παλιά πόλη Καβάλας, η οποία θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις, επιστημονικές και τεχνικές, ώστε ο Δήμος να προχωρήσει στο κατασκευαστικό κομμάτι του έργου. Οι φορείς πρέπει να συνεργάζονται, για να γίνονται παρεμβάσεις που είναι για την εξυπηρέτηση των πολιτών και αναδεικνύουν ένα τόπο. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε θα είναι η τελευταία, που οι δύο φορείς, ο Δήμος και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας, οφείλουν να συνεργαστούν, για να πραγματοποιηθεί ένα σημαντικό, ή λιγότερο σημαντικό, έργο. Ένα απλό παράδειγμα που θυμηθήκαμε, είναι η διαμόρφωση ράμπας στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων, για τη διευκόλυνση στην πρόσβαση των ατόμων με κινητικό πρόβλημα, προκειμένου να παρακολουθούν τις παραστάσεις του φεστιβάλ. Με τη συνεργασία που προαναφέραμε, θα κερδίσουμε χρόνο και θα εξοικονομήσουμε χρήματα, για να κατασκευαστεί ένας σωστός ανελκυστήρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.