Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΜΙΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ στη βόρεια Ελλάδα, εκτός της Θεσσαλονίκης, αποτελεί μεγάλο ρίσκο. Ακόμα μεγαλύτερο είναι για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Στην Περιφέρεια αυτή, που είναι παραμεθόρια, η επιχειρηματικότητα είναι δύο ταχυτήτων! Οι επιχειρήσεις που εδρεύουν στη Θράκη απολαμβάνουν ευνοϊκότερα κίνητρα, όπως η επιδότηση του κόστους εργασίας με 12%, σε σύγκριση με τις επιχειρήσεις στην ανατολική Μακεδονία. Το διαφορετικό καθεστώς λαμβάνεται υπόψη από τους υποψήφιους επιχειρηματίες, που αναζητούν το καλύτερο περιβάλλον για να πραγματοποιήσουν το επενδυτικό πλάνο τους.

ΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ανακοινώθηκε ότι θα χρηματοδοτηθούν, με πόρους του Ε.Σ.Π.Α., 161 επενδυτικά σχέδια. Από αυτά, τα 70 αφορούν την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, τα 48 την παροχή υπηρεσιών και τα υπόλοιπα 43 τον τομέα της υγείας. Θεωρούμε ενθαρρυντικό ότι, παρατηρείται μία «στροφή» των νέων επενδυτών στον πρωτογενή τομέα, που έχει να προσφέρει πολλά στην τοπική και την εθνική οικονομία. Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα είναι υψηλής ποιότητας και ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές. Αν αυξηθεί η παραγωγή και εκσυγχρονιστεί η μεταποίηση, θα γίνουν η «αιχμή του δόρατος» των ελληνικών εξαγωγών.

Η ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ στην πρωτογενή παραγωγή γίνεται αντιληπτή από την πολιτική ηγεσία σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Υπάρχει, ωστόσο, μία επιμονή με τον τουρισμό. Βεβαίως και χρειάζονται περισσότερες και καλύτερες υποδομές, για την υποδοχή των τουριστών, που προέρχονται στο μεγαλύτερο ποσοστό από τη βαλκανική χερσόνησο. Ο τόπος χρειάζεται και άλλες πηγές εσόδων. Ο τουρισμός δεν είναι, ούτε θα γίνει η «βαριά βιομηχανία» στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Μπορεί να αναπτυχθεί στοχευμένα και να συμβάλλει στην τοπική οικονομία.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ η ανεργία, που είναι υψηλή στη Θράκη και στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, χρειάζονται επιχειρήσεις που θα προσφέρουν τριψήφιο αριθμό θέσεων εργασίας, όπως ένα εργοστάσιο για την κατασκευή ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Είναι μία «ήπια» επένδυση, που θα εξασφαλίσει αρκετές θέσεις εργασίας, θα δημιουργήσει έναν (ακόμα) οικονομικό πνεύμονα και θα βάλει την περιοχή στη νέα τεχνολογική εποχή. Ο περιφερειάρχης, Χρήστος Μέτιος, δήλωσε ότι, θα ακολουθήσουν κι άλλες χρηματοδοτήσεις τόσο για επενδυτικά σχέδια έρευνας και καινοτομίας, όσο και για την ενίσχυση υφιστάμενων επιχειρήσεων. Ευελπιστούμε πως η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, θα στηρίξει και την εγκατάσταση μιας μονάδας παραγωγής ηλεκτροκίνητων οχημάτων, η οποία ευχόμαστε να λειτουργήσει στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.