ΕΊΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ η ανησυχία των πολιτών του Έβρου, για τον κυβερνητικό σχεδιασμό που αφορά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) που λειτουργεί στο Φυλάκιο Ορεστιάδας. Οι ροές μεταναστών από την Τουρκία εμφανίζουν μείωση τόσο από τα θαλάσσια, όσο και από τα χερσαία σύνορα της χώρας. Επομένως, δεν είναι λογική η σκέψη για αύξηση της δυναμικότητας του Κ.Υ.Τ. στο Φυλάκιο.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ, η ελληνική κυβέρνηση πιέζεται έντονα. Πιέζεται να αποσυμφορήσει τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της υποδοχής των χιλιάδων μεταναστών. Και πιέζεται από τους ευρωπαίους εταίρους, την Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.), τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.) και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.), για καλύτερες συνθήκες φιλοξενίας των μεταναστών και «αναχαίτιση» των ροών.

ΩΣΤΟΣΟ, η κυβέρνηση πρέπει να καταστήσει σαφές στους προαναφερθέντες, ότι η Ελλάδα δεν είναι το Κ.Υ.Τ. της Ευρώπης. Σε ποιες άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λειτουργούν ανάλογες δομές φιλοξενίας μεταναστών; Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών και τα όργανα της Ε.Ε., πρέπει να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στην οργανωμένη διακίνηση μεταναστών. Να αποθαρρύνουν τους συμμετέχοντες στο βρώμικο κύκλωμα και να δείξουν πως η Ευρώπη δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Δεν το έπραξαν με σθένος και η Ελλάδα δέχτηκε μεγάλη πίεση. Οι κυβερνώντες προσπαθούν να εφαρμόσουν μεσοβάζικες λύσεις, αλλά έχασαν, εδώ και καιρό, τη στήριξη των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Οι τοπικές κοινωνίες είναι δυσαρεστημένες, προβληματισμένες, εξαντλημένες.

Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ των κυβερνώντων οξύνει την κατάσταση. Επιχειρούν, χωρίς τη συναίνεση κατοίκων και φορέων, να επιβάλλουν τις αποφάσεις για κατασκευή νέων δομών, την επέκταση υφιστάμενων και γενικότερα την μετακίνηση πληθυσμών των μεταναστών που εγκλωβίστηκαν στη χώρα. Οι δομές που βρίσκονται στις ακριτικές περιοχές, όπως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τον Έβρο, αποτελούν επικίνδυνες εστίες αποσταθεροποίησης. Τα πρόσφατα γεγονότα στο Κ.Υ.Τ. της Μυτιλήνης στην Μόρια, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα.

ΟΛΕΣ ΑΥΤΈΣ ΟΙ ΔΟΜΕΣ υποδοχής, ταυτοποίησης και φιλοξενίας πρέπει να βρίσκονται στην Τουρκία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καμία υποχρέωση να χρηματοδοτεί την Τουρκία, για να διαχειρίζεται τις ροές μεταναστών και προσφύγων. Αυτό οφείλουν να κάνουν ο Ο.Η.Ε. (Ύπατη Αρμοστεία), ο Δ.Ο.Μ. και οι Μ.Κ.Ο. Οι ροές μπορούν να «μοιραστούν», ώστε η Ελλάδα να πάψει να αποτελεί την μοναδική «πύλη εισόδου» στην Ευρώπη, μεταναστών και προσφύγων από την αφρικανική ήπειρο. Ας γίνει συμφωνία με την Αίγυπτο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.