Μουρμουρίσματα

0
35

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ο πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας είναι διακοσμητικός τίτλος, αφού φρόντισαν τα κόμματα να μειώσουν τις αρμοδιότητες που έχει και τον βαθμό που μπορεί να παρεμβαίνει. Θεωρητικά, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο θεματοφύλακας του πολιτεύματος και του Συντάγματος, ωστόσο τις Συνταγματικές αναθεωρήσεις αποφασίζει το Κοινοβούλιο και την αντισυνταγματικότητα των νόμων κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας, που είναι το ανώτατο δικαστικό όργανο. Ο ρόλος του προέδρου της Δημοκρατίας, επομένως, είναι αυτός του συμβόλου. Και ως σύμβολο, πρέπει να προσέχει τις πράξεις και τα λόγια του.

ΕΤΣΙ και η σημερινή πρόεδρος, Κατερίνα Σακελαροπούλου, η οποία έκανε μία κίνηση «αθώα» για μερικούς, που δέχτηκε κριτική από αρκετούς πολίτες όμως. Αναφερόμαστε στην ημέρα του εορτασμού της 200στής επετείου της ελληνικής επανάστασης του 1821 εναντίον του οθωμανικού ζυγού και συγκεκριμένα στην παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, χωρίς την παρουσία κόσμου. Η πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε την παρέλαση από την εξέδρα των επισήμων έχοντας δίπλα τον σύντροφο της. Είναι μία «ανθρώπινη στιγμή», αλλά με σαφή συμβολισμό. Εμείς και φανταζόμαστε οι περισσότεροι πολίτες, είδαμε για πρώτη φορά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, να έχει «παρέα» στην θέση που βρίσκεται στην εξέδρα σε παρέλαση εθνικής επετείου. Δεν θυμόμαστε να έγινε κάτι τέτοιο σε προηγούμενες παρελάσεις.

ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ των εθνικών επετείων υπάρχει ένα συγκεκριμένο τελετουργικό, το οποίο σέβονται και τηρούν όλοι οι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις. Από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας έως τον τελευταίο αξιωματούχο. Η Κατερίνα Σακελαροπούλου προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το αξίωμα που έχει, για να περάσει μία αθώα, φαινομενικά, πράξη. Θέλησε να «προστατευτεί» από την κριτική, με «ασπίδα» το αξίωμα της προέδρου της Δημοκρατίας. Διότι, κανένας, ή πολύ λίγοι, θα τολμήσουν να κριτικάρουν την ενέργεια αυτή. Κι αυτοί που θα τολμήσουν, θα χαρακτηριστούν γραφικοί, κακοπροαίρετοι, συντηρητικοί, οπισθοδρομικοί, μισογύνηδες, ρατσιστές κ.λπ.

ΑΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ να επιβληθεί με την αθώα αυτή ενέργεια, είναι σίγουρο πως θα συνεχίσει με ποιο σοβαρά ζητήματα. Ποιος θα την κριτικάρει, άραγε, αν ενθαρρύνει την ελεύθερη συμβίωση μεταξύ των ζευγαριών, την ομοφυλοφιλία κ.ά. τέτοια κοινωνικά ζητήματα; Ποιος, επίσης, θα την αποδοκιμάσει αν εκφραστεί υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του φυλακισμένου βαρυποινίτη τρομοκράτη και επαγγελματία εκτελεστή, Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος θα ζητήσει, μετά την μεταγωγή του στην Αθήνα, να αποφυλακιστεί επειδή έδειξε άριστη συμπεριφορά στην φυλακή; Κάθε πράξη και λόγος του προέδρου της Δημοκρατίας, επομένως, πρέπει να υπόκειται στην κριτική, αφού πρόκειται για δημόσιο πρόσωπο. Και σύμβολο, για το πολίτευμα και την κοινωνία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.