ΤΟ ΕΤΟΣ 2015, η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ.) δεν ανανέωσε την παραχώρηση της ακτής «Καλαμίτσα» στον Δήμο Καβάλας. Για ένα διάστημα, ο Δήμος σταμάτησε να φροντίζει την ακτή και οι εγκαταστάσεις απαξιώθηκαν. Οι λουόμενοι διαμαρτυρήθηκαν κι επειδή η κατάσταση ήταν άσχημη, αναγκάστηκε η δημοτική Αρχή να παρέμβει. Όπως ανέφερε η τέως δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα, η Καλαμίτσα είναι λαϊκή πλαζ και ο Δήμος είναι υποχρεωμένος απέναντι στους δημότες, πρωτίστως και στους επισκέπτες, να διατηρεί την λαϊκή πλαζ σε αξιοπρεπές επίπεδο.

ΩΣΤΟΣΟ, η ΕΤ.Α.Δ., που είναι ιδιοκτήτρια, δεν συμμετείχε στην συντήρηση της ακτής. Όπως δεν ενδιαφέρθηκε για την προστασία της από τα θαλάσσια ρεύματα, τα οποία, κάθε χειμώνα, μεταφέρουν την άμμο προς την μία πλευρά. Ο νυν δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, θεωρεί πως την παρέμβαση αυτή πρέπει να κάνει ο Δήμος Καβάλας. Μάλιστα, στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την Δευτέρα 19 Απριλίου 2021, άφησε αιχμή στην προηγούμενη δημοτική Αρχή για την ειδική μελέτη που έκανε ο Κωστής Σιμιτσής. Η μελέτη αυτή, είπε, «κοιμήθηκε» για πέντε έτη και χρειάζεται μία επικαιροποίηση για να προχωρήσει το έργο.

ΚΑΤΑΡΧΑΣ, όταν ο Κ. Σιμιτσής έκανε την μελέτη, η παραχώρηση της ακτής «Καλαμίτσα» στον Δήμο Καβάλας ήταν σε ισχύ. Και η σχέση του Δήμου με την ΕΤ.Α.Δ., δεν είχε διαταραχθεί. Μετά το 2015, έως και σήμερα, η ακτή «Καλαμίτσα» έπαψε να είναι «δημοτική». Η τότε δημοτική Αρχή είχε, λογικά, ως πρώτο μέλημα να ανανεώσει την παραχώρηση, αλλά αντιμετώπισε την αδιαλλαξία και την απαξίωση της ΕΤ.Α.Δ. Για ποιο λόγο, επομένως, ο Δήμος Καβάλας να προχωρήσει σε ένα δαπανηρό έργο, για την προστασία της ακτής από τα θαλάσσια ρεύματα, όταν έχει τέτοια αντιμετώπιση από την ΕΤ.Α.Δ.; Κι αφού ο Δήμος δεν ασχολήθηκε με την μελέτη, γιατί δεν ενδιαφέρθηκε πέντε έτη η ΕΤ.Α.Δ. να προστατέψει την περιουσία της από την «απειλή» των θαλάσσιων ρευμάτων;

ΕΙΠΕ, ακόμα, ο Θ. Μουριάδης, ότι στο πλαίσιο επικαιροποίησης της μελέτης, θα γίνει παρέμβαση και στον λιμενίσκο απέναντι από το ξενοδοχείο Lucy, γιατί φαίνεται ότι επηρεάζει την μορφολογία της ακτής. Πριν από αυτό, ο Δήμος Καβάλας πρέπει να συστήσει το δημοτικό λιμενικό γραφείο, στο οποίο θα υπαχθούν όλα τα λεγόμενα «ορφανά» λιμανάκια, μεταξύ αυτών και ο λιμενίσκος της Καλαμίτσας. Έτσι, θα δικαιούται να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τις απαραίτητες παρεμβάσεις, για να γίνουν σύγχρονα αγκυροβόλια για μικρά αλιευτικά (ψαρόβαρκες) και τουριστικά σκάφη. Και εκτός από την συντήρηση των εγκαταστάσεων, η ΕΤ.Α.Δ. οφείλει να συνδράμει οικονομικά και στο σημαντικό έργο της προστασίας της «Καλαμίτσας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.