ΑΞΙΖΟΥΝ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ στους εργαζομένους στα «Πετρέλαια» Καβάλας, για τον καθαρισμό του άσους της Παναγούδας. Οι πολίτες χρησιμοποιούν τους κοινόχρηστους χώρους, τα πάρκα, τις παιδικές χαρές, τα άλση, κ.λπ. Οφείλουν, επομένως, να προστατεύουν ότι τους προσφέρει αναψυχή και όταν χρειάζεται, να παρεμβαίνουν για την βελτίωση των υποδομών. Στην Καβάλα λειτουργούν δεκάδες σύλλογοι και ομάδες, που προάγουν τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τον εθελοντισμό. Τα μέλη των συλλόγων και των ομάδων αυτών επιθυμούν να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία. Την διάθεσή τους πρέπει να αξιοποιήσει ο Δήμος, που χρησιμοποιεί συμβασιούχους και το πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας, για να καλύψει τις ανάγκες καθαριότητας και εξωραϊσμού των κοινόχρηστων χώρων.

ΟΙ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΕΣ χημικές βιομηχανίες (Πετρέλαια, Λιπάσματα), αλλά και οι άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον Νομό Καβάλας, διαθέτουν σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο μπορούν και πρέπει να κινητοποιήσουν. Τα στελέχη και οι εργαζόμενοι τους, είναι ενεργό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας. Όπου και όταν έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν, δεν πρέπει να απέχουν. Μερικοί περιορίζονται στην κριτική, που δεν είναι πάντα καλοπροαίρετη και εποικοδομητική. Η εθελοντική προσφορά πρέπει να είναι συνεπής, για να έχει αποτέλεσμα. Όχι μόνο πρακτικό, αλλά για να γίνει παράδειγμα προς μίμηση από τους άλλους πολίτες. Οι εργαζόμενοι στα «Πετρέλαια», στα «Λιπάσματα» και σε άλλες μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά κυρίως τα μέλη των πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων, ασκούν μεγάλη επιρροή στην τοπική κοινωνία, που παρακολουθεί τις παρεμβάσεις τους.

ΘΕΩΡΟΥΜΕ πως ο Δήμος Καβάλας χρειάζεται να αναπτύξει μία σταθερή σχέση και συνεργασία με το παραπάνω δυναμικό σε ετήσια βάση. Δηλαδή, κάθε έτος, κατόπιν συνεννόησης, να κατανέμονται οι κοινόχρηστοι χώροι, οι παραλίες και το περιαστικό δάσος στα σωματεία και τους συλλόγους της πόλης, για να βοηθούν στον καθαρισμό και την επιτήρησή τους. Έτσι, τα μέλη τους θα γνωρίζουν ότι σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, θα κάνουν συγκεκριμένες δράσεις καθαρισμού σε καθορισμένους χώρους.

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ, βεβαίως, θα φροντίσει να επιβραβεύει όλο αυτό το δυναμικό εθελοντών, για να διατηρεί θερμό το ενδιαφέρον τους. Η εθελοντική προσφορά ενδυναμώνει την αγάπη των πολιτών για τον τόπο τους. Ο εθελοντής διαπιστώνει, από «πρώτο χέρι», τα προβλήματα, συμμετέχει στην αντιμετώπιση τους και η συμμετοχή τον κάνει ενεργό πολίτη. Ο ενεργός πολίτης, θα ασχοληθεί πιο εύκολα με τα κοινά. Κι αν δεν θα ασχοληθεί, θα προσέρχεται, τουλάχιστον, στην κάλπη, για να επιλέξει τους τοπικούς άρχοντες. Είναι τραγικό, κατά την άποψη μας, να απέχουν οι πολίτες από τις τοπικές εκλογές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.