ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ συζήτηση, πόσο μάλλον αλλαγή στα διοικητικά όρια του Δήμου Καβάλας, είναι και άτοπη και καταστροφική για το μέλλον της τοπικής κοινωνίας. Όταν στην Ελλάδα υπήρχαν οι μικροί Δήμοι και οι Κοινότητες, η κατάσταση στην τοπική αυτοδιοίκηση ήταν πολύ διαφορετική. Οι ανάγκες των Δήμων και των Κοινοτήτων, επίσης, ήταν άλλες. Οι Κοινότητες, για παράδειγμα, αλλά και αρκετοί Δήμοι, κυρίως οι μικροί σε πληθυσμό και έκταση, δεν διέθεταν βασικές Υπηρεσίες, όπως η Τεχνική Υπηρεσία, η Υπηρεσία Ποιότητας Ζωής, δημοτικές επιχειρήσεις και Νομικά Πρόσωπα. Οι πρόεδροι των Κοινοτήτων απευθύνονταν, είτε στον τότε νομάρχη, είτε στους βουλευτές της περιοχής, για να γίνουν μικρά έργα στις Κοινότητες. Τις μελέτες για τα έργα ετοίμαζε η παλιά νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, η οποία είχε ιδιαίτερα αναβαθμισμένο ρόλο, σε σχέση με την σημερινή διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας και τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη.

ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ του «Καποδίστρια», οι Κοινότητες εντάχθηκαν διοικητικά στους Δήμους που διέθεταν την οργανωτική δομή και το προσωπικό, για να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν μεγάλες και μικρότερες παρεμβάσεις στα αστικά κέντρα και στα χωριά. Οι επόμενες μεταρρυθμίσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, δυστυχώς, δημιούργησαν δυσλειτουργίες, γιατί εφαρμόστηκαν με πολιτική σκοπιμότητα. Τόσο το σχέδιο «Καλλικράτης», όσο και το επόμενο με την ονομασία «Κλεισθένης», δεν έγιναν για να βελτιώσουν την αρχική μεταρρύθμιση «Καποδίστριας». Με τον «Καλλικράτη» δημιουργήθηκαν ανισορροπίες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας/Θάσου, την ίδρυση του Δήμου Παγγαίου, από την συνένωση των Καποδιστριακών Δήμων Ελευθερούπολης, Πιερέων, Παγγαίου, Ορφανού, Ελευθερών, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία μεγάλη διοικητική περιφέρεια, που είναι αραιοκατοικημένη και έχει σημαντικές διαφορές από Δημοτική Ενότητα σε Δημοτική Ενότητα.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» ήταν η «χαριστική βολή» στην τοπική αυτοδιοίκηση, αφού στα άλλα προβλήματα πρόσθεσε και το διοικητικό αλαλούμ! Σε αρκετούς Δήμους, όπως είναι ο Δήμος Καβάλας, η δημοτική Αρχή είναι η μειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Γι’ αυτό, με νομοθετική παρέμβαση της σημερινής κυβέρνησης, δόθηκε η τεχνητή πλειοψηφία στις δημοτικές επιτροπές και στα διοικητικά συμβούλια των δημοτικών επιχειρήσεων και των Νομικών Προσώπων, ενώ υποβαθμίστηκε ο ρόλος του κορυφαίου οργάνου συλλογικών αποφάσεων, που είναι το δημοτικό συμβούλιο.

Η ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ, για να επανασυσταθεί ο Καποδιστριακός Δήμος Φιλίππων, θα αποδυναμώσει και τις δύο περιοχές, γιατί θα αποκτήσουν προβάδισμα στην ευημερία και την ανάπτυξη οι μεγαλύτεροι Δήμοι τα επόμενα έτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.