ΕΊΝΑΙ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΟ να αποδίδουμε τις καταστροφές από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες στην λεγόμενη κλιματική αλλαγή. Το μεγαλύτερο ποσοστό των πυρκαγιών, που καταστρέφουν τον δασικό πλούτο και, δυστυχώς, περιουσίες και προκαλούν απώλειες ζωών, οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα. Μάλιστα, οι περισσότερες δασικές πυρκαγιές είναι εκούσιοι, ή ακούσιοι, εμπρησμοί. Επίσης, οι καταστροφές από τις πλημμύρες, στην πλειοψηφία, είναι απόρροια της αποψίλωσης των δασών, εγκληματικών παρεμβάσεων του ανθρώπου στο φυσικό και αστικό περιβάλλον, καθώς και έλλειψης προστατευτικών υποδομών. Σε τελική ανάλυση, ακόμα και η κλιματική αλλαγή έχει την «ρίζα» της στην απληστία του ανθρώπου.

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ στην Ελλάδα δαπανά κάθε έτος σημαντικά χρηματικά ποσά, για να αποζημιώσει τους πληγέντες από τις καταστροφές των πυρκαγιών, των πλημμυρών και των σεισμών. Τα χρήματα της αποζημίωσης για κάθε πυρόπληκτο, πλημμυροπαθή, ή σεισμοπαθή, δεν επαρκούν για να καλύψουν το μέγεθος των απωλειών. Είναι σαν να χορηγείται ασπιρίνη στον καρκινοπαθή! Τα χρήματα αυτά, ωστόσο, θα έπιαναν τόπο, αν η κεντρική διοίκηση τα έδινε στις Δασικές Υπηρεσίες και τους φορείς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, για να αξιοποιηθούν σε δράσεις και παρεμβάσεις ενίσχυσης της πυροπροστασίας, για αντιπλημμυρική θωράκιση και περιορισμό των επιπτώσεων των σεισμών.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΤΗ, σε κάθε συνεδρίαση των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) των Περιφερειών και των Δήμων, τα προβλήματα που αναφέρουν οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων είναι μόνιμα! Συγκεκριμένα, είναι η έλλειψη πόρων (χρημάτων), προσωπικού και μέσων. Κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα καίγονται χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων, γιατί οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν περιορισμένο προσωπικό, οχήματα και μικρή υποστήριξη από εναέρια μέσα. Επειδή, οι δασικές Υπηρεσίες αδυνατούν να επιδιορθώσουν τους δασικούς δρόμους, να καθαρίσουν τα δάση από τα επικίνδυνα υλικά και να συγκροτήσουν ομάδες πυροφύλαξης. Αναρωτιόμαστε, τελικά, πως οι κυβερνήσεις βρίσκουν χρήματα για τις αποζημιώσεις, αλλά δεν βρίσκουν για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ τους πληγέντες από τις καταστροφές, θα μπορούσε η κεντρική διοίκηση να αξιοποιήσει αρκετούς για την πυροφύλαξη, τον καθαρισμό των δασών, τις αναδασώσεις, κ.λπ., προσφέροντας τους ένα μικρό εισόδημα για να ορθοποδήσουν και στην συνέχεια, με πρόσθετη οικονομική στήριξη, να μπορέσουν να στήσουν, πάλι, τα σπίτια, τις κτηνοτροφικές μονάδες, τις καλλιέργειες, τα καταστήματα και γενικότερα την ζωή τους. Φαίνεται, ωστόσο, πως δεν υπάρχει πολιτική βούληση κι αυτό είναι κατακριτέο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.