Ο ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ, πρώην υπουργός παιδείας, έβαλε το «λιθαράκι» του και η Νίκη Κεραμέως, υπουργός της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, πρόσθεσε το δικό της στην συρρίκνωση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Η εφαρμογή της «ελάχιστης βαθμολογικής βάσης», όπως λένε πανεπιστημιακοί, συνέβαλε στην μείωση του αριθμού των εισακτέων στα πανεπιστήμια και ενίσχυσε περισσότερο τα ιδρύματα στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Ο Κ. Γαβρόγλου, δηλαδή, εξαφάνισε από τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ενώ η Ν. Κεραμέως έχει στόχο να εξαφανίσει τα περιφερειακά πανεπιστήμια! Για παράδειγμα, στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) και συγκεκριμένα στον κόμβο της Καβάλας, θα εισαχθούν γύρω στους πεντακόσιους νέους φοιτητές λιγότεροι, σε σύγκριση με το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος. Υπάρχουν κι άλλα τμήματα περιφερειακών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που δέχονται μεγάλο πλήγμα. Μερικά μάλιστα δεν έχουν καθόλου εισακτέους! Αντιλαμβάνεστε ότι αν συνεχιστεί αυτό το «φαινόμενο» τα επόμενα έτη, πως θα παραμείνει σε λειτουργία ένα πανεπιστημιακό τμήμα χωρίς νέους φοιτητές; Επομένως, τα τμήματα αυτά θα οδηγηθούν (μαθηματικά) στην κατάργηση.

ΕΊΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ότι, η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη άρχισε να υλοποιεί την βασική πολιτική φιλοσοφία της, που είναι η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα στην υγεία, την παιδεία και στην οικονομία. Αλλά, για να αναδειχτεί η «ανωτερότητα» του ιδιωτικού τομέα, δεν δικαιούται η κυβέρνηση να υποβαθμίσει τον δημόσιο. Τα δημόσια νοσοκομεία και τα δημόσια πανεπιστήμια, αν στηρίζονται από την κεντρική διοίκηση, θα είναι ανταγωνιστικά και απέναντι στα καλύτερα ιδιωτικά. Αν απαξιώνονται συνέχεια, η νεολαία θα στραφεί σε άλλες λύσεις για να σπουδάσει. Είτε θα παραμείνει στην Ελλάδα και θα επιλέξει ιδιωτικά ιδρύματα, είτε θα φύγει στο εξωτερικό, για να ενισχύσει την οικονομία των ξένων χωρών. Ήδη, η Ελλάδα έχει «αιμορραγήσει» πολύ σε νέους επιστήμονες και χρήματα, ενώ δεν γίνεται τίποτα για να αντιστραφεί το επικίνδυνο φαινόμενο.

ΕΠΙΣΗΣ, όλα αυτά τα έτη, εκτός από την τριτοβάθμια εκπαίδευση υποβαθμίστηκε και η δευτεροβάθμια (Λύκεια-Γυμνάσια). Σε τέτοιο βαθμό, ώστε τα πανεπιστήμια να βγάζουν πτυχιούχους που είναι καταρτισμένοι στην ειδικότητα τους, αλλά αμόρφωτοι και άνεργοι! Ενώ οι απόφοιτοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δεν είναι συγκροτημένοι πολίτες! Διότι, ο σκοπός των πανεπιστημίων είναι να βγάζουν επιστήμονες και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σωστούς πολίτες στην κοινωνία. Δεν συμβαίνει ούτε το πρώτο, ούτε το δεύτερο. Η νεοφιλελεύθερη πολιτική, όπως την εφαρμόζει η κυβέρνηση, θα οξύνει το πρόβλημα, αλλά αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί, ή και να στεναχωρεί, τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.