ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2010, η διοίκηση της Energean προσκάλεσε τον τότε υφυπουργό περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, για να του παρουσιάσει το φιλόδοξο σχέδιο της επαναχρησιμοποίησης του παλιού πεδίου «Νότια Καβάλα». Η παρουσίαση έγινε από το κορυφαίο διοικητικό στέλεχος της εταιρείας, Μαθιό Ρήγα, στο εκθεσιακό κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης» στην Νέα Καρβάλη. Έντεκα έτη μετά, το σχέδιο αυτό βρίσκεται «παγωμένο» και καμία κυβέρνηση δεν ολοκλήρωσε την διαδικασία του διεθνή διαγωνισμού.

ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΡΚΕΙΑ των έντεκα ετών ειπώθηκαν πολλά, για την προοπτική που έχει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης να γίνει ενεργειακός κόμβος. Το μόνο σχέδιο που πραγματοποιήθηκε, είναι η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (T.A.P.). Πρόσφατα, κλιμάκιο στελεχών της Δ.Ε.Δ.Α. (Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου) επισκέφτηκε την Θράκη και την ανατολική Μακεδονία, όπου μίλησαν για το έργο της επέκτασης του δικτύου στις μεγαλύτερες πόλεις της Περιφέρειας.

ΠΟΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ θα ήταν, αν ήδη λειτουργούσε η υποθαλάσσια αποθήκη αερίου στον κόλπο της Καβάλας; Πιστεύουμε πως, η αποθήκη αυτή θα λειτουργούσε ως μεγάλο «ρεζερβουάρ» όταν θα δημιουργούνταν πρόβλημα στην διανομή του αερίου μέσω του χερσαίου δικτύου τόσο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όσο και στην Ελλάδα. Ειδικά και στις περιόδους που η τιμή πώλησης του αερίου θα ήταν υψηλή. Η παροχή φθηνού αερίου στα νοικοκυριά και κυρίως στις βιομηχανικές μονάδες, όπως η βιομηχανία λιπασμάτων στην Καβάλα, η οποία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο για την παραγωγή των βασικών υλών των χημικών λιπασμάτων, μπορεί να βοηθήσει την χώρα να περάσει οποιαδήποτε κρίση στην αγορά ενέργειας, με τις λιγότερες επιπτώσεις.

ΕΊΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ, μαζί με την επέκταση του δικτύου διανομής αερίου στην Θράκη και την ανατολική Μακεδονία, να υλοποιηθεί και η επένδυση στο πεδίο «Νότια Καβάλα». Η σημερινή κυβέρνηση ευαγγελίζεται την οικονομική ανάπτυξη με την προσέλκυση επενδύσεων. Ευαγγελίζεται, ακόμα, να γίνει η Ελλάδα αυτόνομη ενεργειακά ελμεταλλευόμενη τις λεγόμενες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.). Για να καταστεί η χώρα αυτόνομη ενεργειακά, μεταξύ άλλων, πρέπει να αξιοποιήσει τον ορυκτό πλούτο, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα (ιδιαίτερα την γεωστρατηγική θέση) και τις υποδομές της.

ΠΙΣΤΕΟΥΜΕ πως η λειτουργία της (φυσικής) αποθήκης αερίου στον κόλπο της Καβάλας, θα δώσει ώθηση στην βιομηχανοποίηση της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ., που μαζί με τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα, θα καταπολεμήσουν την ανεργία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.