ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ, είναι η διοικητική αλλαγή στις εγκαταστάσεις, χερσαίες και θαλάσσιες, της Energean στην Καβάλα. Έπειτα από τέσσερις δεκαετίες εξόρυξης πετρελαίου, η Energean αποφάσισε να αλλάξει το αντικείμενο και να «γυρίσει σελίδα» στο «ιστορικό» πεδίο του «Πρίνου», το οποίο είναι το πρώτο εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα πετρελαίου στην Ελλάδα! Η παραγωγή πετρελαίου στον κόλπο της Καβάλας, θα περιοριστεί τις επόμενες δεκαετίες στην εκμετάλλευση του πεδίου «Έψιλον». Το σχεδόν εξαντλημένο πεδίο του «Πρίνου», θα μετασχηματιστεί σε αποθήκη διοξειδίου του άνθρακα, ενώ θα προστεθεί η παραγωγή μπλε υδρογόνου. Το μπλε υδρογόνο παράγεται όταν η διαδικασία αναμόρφωσης του φυσικού αερίου συνδυάζεται με τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης (CCS). Το διοξείδιο του άνθρακα περιορίζεται έως και ενενήντα τοις εκατό (90%) και αποθηκεύεται σε κενά πεδία, π.χ. φυσικού αερίου, καθιστώντας το υδρογόνο σχεδόν χωρίς άνθρακα.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ της ενεργειακής μετάβασης του «Πρίνου», επομένως, η αλλαγή στην ομάδα διοίκησης γίνεται προκειμένου να υποστηριχθεί ο νέος σχεδιασμός. Τα στελέχη που αντικαταστάθηκαν, κυρίως ο Βαγγέλης Παππάς και ο Κώστας Ιωαννίδης, συνέδεσαν την παρουσία τους στο εργοστάσιο με την παραγωγή του πετρελαίου, η οποία φθίνει και έκανε την λειτουργία του «Πρίνου» μη βιώσιμη. Η αξιοποίηση του πεδίου «Έψιλον», θα παρατείνει την παραγωγή υδρογονανθράκων για δύο δεκαετίες, ωστόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα στην Ελλάδα, επισπεύδεται η μετάβαση στην χρήση των λεγόμενων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.). Το πετρέλαιο δεν θεωρείται «καθαρή μορφή ενέργειας», δεν προσφέρει οικονομική σταθερότητα στις πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες είναι πολύ ευάλωτες στις μεταβολές της τιμής πώλησης. Κι αυτό, το έζησε πρόσφατα η Energean με τον «Πρίνο», που έχει χαμηλή παραγωγή και λιγότερο ποιοτικό πετρέλαιο.

ΕΠΙΣΗΣ, μόνο με την δραστηριότητα στο πεδίο «Έψιλον», δεν μπορεί να συνεχιστεί η παρουσία της Energean στην Καβάλα. Γι’ αυτό γίνεται στροφή προς νέα αντικείμενα, τα οποία θα διασφαλίσουν την παραγωγική δραστηριότητα και θα δώσουν νέα ώθηση στην λειτουργία των εγκαταστάσεων. Όπως ανέφερε η διευθύνουσα σύμβουλος του ενεργειακού ομίλου στην Ελλάδα, Κατερίνα Σάρδη, με τις νέες επενδύσεις στους τομείς της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα και της παραγωγής μπλε (καθαρού) υδρογόνου, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του πεδίου «Έψιλον», οι εγκαταστάσεις στην Καβάλας θα γίνουν ένα βιομηχανικό συγκρότημα πρότυπο για την θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.