ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ πως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι, το πετρέλαιο που παράγεται στον κόλπο της Καβάλας, δεν έχει την ποιότητα και την ποσότητα που θα εξασφαλίζει στο ελληνικό δημόσιο, στο οποίο ανήκουν τα κοιτάσματα, τα πολλά έσοδα και στην εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα αυτά, την Energean, μία σταθερή κερδοφορία. Η υγειονομική κρίση των τελευταίων δύο ετών απέδειξε, μάλιστα, ότι η παραγωγή υδρογονανθράκων στον κόλπο της Καβάλας, δεν είναι αρκετή για να εξασφαλίσει την επιβίωση της θυγατρικής εταιρείας (Kavala Oil). Το συγκρότημα του «Πρίνου» βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία και η Energean αποφάσισε να αξιοποιήσει το πεδίο «Έψιλον», προκειμένου να δώσει μία χρονική παράταση δύο δεκαετιών στην δραστηριότητα της εξόρυξης πετρελαίου στην Καβάλα. Παράλληλα, αποφάσισε να στραφεί σε νέες δραστηριότητες, όπως η αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα και η παραγωγή «καθαρού υδρογόνου», για να διασώσει τον «Πρίνο».

ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ αυτή διαφώνησαν τα διευθυντικά στελέχη της θυγατρικής εταιρείας και το σωματείο εργαζομένων, που δεν βλέπουν με «καλό μάτι» την ενεργειακή μετάβαση της εταιρείας. Έκτοτε, υπάρχει ένα συγκρουσιακό κλίμα στις εγκαταστάσεις των Πετρελαίων Καβάλας. Το σωματείο εργαζομένων κατέλαβε την κεντρική είσοδο του εργοστασίου και δεν επιτρέπει στα νέα διοικητικά στελέχη της θυγατρικής εταιρείας να εισέλθουν και να ασκήσουν τα καθήκοντα τους. Δεν αναγνωρίζει την αλλαγή του διοικητικού καθεστώτος και υποστηρίζει πως τίθεται ζήτημα ασφάλειας των χερσαίων και των θαλάσσιων εγκαταστάσεων.

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ η Energean να αναστείλει την λειτουργία του «Πρίνου» και να μην πραγματοποιήσει το επενδυτικό σχέδιο στο πεδίο «Έψιλον», βάζοντας την ταφόπλακα στην παραγωγή υδρογονανθράκων στον κόλπο της Καβάλας. Έτσι, ο όμιλος θα σταματούσε μία δραστηριότητα που δημιουργεί (οικονομική) ζημία και θα χρηματοδοτούσε άλλα επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια Καβάλας θα έμεναν άνεργοι και η τοπική οικονομία θα δεχόταν σοβαρό πλήγμα με το κλείσιμο μιας εκ των δύο μεγάλων χημικών βιομηχανιών που λειτουργούν πολλές δεκαετίες στην περιοχή.

Η ENERGEAN είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει το νέο επενδυτικό σχέδιο στον «Πρίνο», είτε συμφωνούν, είτε διαφωνούν τα πρώην διοικητικά στελέχη και οι συνδικαλιστές εργαζόμενοι. Η αντιπαράθεση, κατά την άποψη μας, δεν είναι προς όφελος των εργαζομένων και ευνοϊκή για το μέλλον της θυγατρικής εταιρείας. Το πετρέλαιο δεν μπορεί να διασφαλίσει την βιωσιμότητα της εταιρείας και τις θέσεις εργασίας σε βάθος χρόνου μεγαλύτερο της δεκαετίας. Είναι «μαθηματικά» σίγουρο αυτό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.