ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ δυνατό σε κάθε κύμα της πανδημίας να «πιέζεται» το δημόσιο σύστημα υγείας και η κυβέρνηση να επιστρατεύει ιδιώτες γιατρούς, για να καλυφθούν οι ανάγκες λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων. Στο τελευταίο κύμα, επίσης, η διοίκηση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.) Μακεδονίας-Θράκης αποφάσισε να ανασταλεί η λειτουργία περιφερειακών ιατρείων και Κέντρων Υγείας, προκειμένου το υγειονομικό προσωπικό να ενισχύσει τα νοσοκομεία. Ποια είναι η πραγματική αιτία, που το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) δεν αντέχει να αντιμετωπίσει τα διαδοχικά κύματα της πανδημίας του κορονοϊού covid-19; Γιατί μετά το πρώτο κύμα, δεν ενισχύθηκαν τα δημόσια νοσοκομεία με υγειονομικό προσωπικό, παρά μόνο αυξήθηκε ο αριθμός των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.); Οι κυβερνώντες επαίρονται ότι διπλασίασαν τον αριθμό των κλινών, που ξεπέρασαν τις χίλιες στην χώρα. Αλλά και δύο, ή τρεις χιλιάδες κλίνες Μ.Ε.Θ. να είχαν τα νοσοκομεία, με ποιο έμπειρο και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό θα λειτουργούσαν: Για παράδειγμα, ακόμα κι αν η πολεμική αεροπορία παραλάβει εκατό καινούργια μαχητικά αεροσκάφη, χωρίς τους εκπαιδευμένους πιλότους θα βρίσκονται καθηλωμένα στα υπόστεγα των αεροδρομίων.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ, πως θα λειτουργήσουν οι χίλιες και πλέον κλίνες στις Μ.Ε.Θ. των νοσοκομείων, όταν υπάρχει μεγάλη έλλειψη ειδικευμένων γιατρών και νοσηλευτών; Και πως ένας ιδιώτης γιατρός, ή ένας γιατρός από περιφερειακό ιατρείο, ή Κέντρο Υγείας, θα αναλάβει καθήκοντα σε Μ.Ε.Θ. νοσοκομείου; Όπως δεν μπορεί ένας μηχανικός σε φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού να μετατεθεί εκτάκτως σε υποβρύχιο, γιατί το αντικείμενο είναι εντελώς διαφορετικό, έτσι και ο γιατρός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.), δεν μπορεί να γνωρίζει πως λειτουργεί η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ενός νοσοκομείου. Κι όμως, στους υγειονομικούς αυτούς, οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα εμπιστευτούν την διάσωση ανθρώπινων ζωών! Χωρίς να θέλουμε να υποτιμήσουμε και να προσβάλλουμε την αξιοσύνη των ιδιωτών γιατρών και των γιατρών της Π.Φ.Υ. (περιφερειακών ιατρείων και Κέντρων Υγείας).

ΛΥΠΟΥΜΑΣΤΕ, αλλά οι αποφάσεις αυτές, που είναι καθαρά πολιτικές, αποτελούν αλχημείες. Είναι επικίνδυνες, όχι μόνο για την ανθρώπινη ζωή, αλλά και την λειτουργία του Ε.Σ.Υ. Στην αρχή της πανδημίας, η προσπάθεια που κατέβαλαν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, ανύψωσε την εικόνα του Ε.Σ.Υ. στα μάτια των πολιτών. Με τις επικίνδυνες αποφάσεις των κυβερνώντων, δυστυχώς, το κύρος αυτό θα πέσει χαμηλά και οι πολίτες, θα στραφούν κατά των υγειονομικών που χειροκρότησαν και ευχαρίστησαν πριν μερικούς μήνες. Χωρίς να έχουν την ευθύνη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.