Η ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ της όπερας του Μότσαρτ στο εκθεσιακό κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης», ήταν μία πρωτόγνωρη εμπειρία. Αυτό δεν σημαίνει πως ο εκθεσιακός χώρος είναι κατάλληλος για κάθε μουσική εκδήλωση και μάλιστα για μία παράσταση κλασικής μουσικής. Ο θεατής δεν μπορεί να απολαύσει το συγκεκριμένο θέαμα μέσα σε ένα εκθεσιακό κέντρο, όπως το απολαμβάνει στο μέγαρο μουσικής. Για τους Καβαλιώτες και τις Καβαλιώτισσες, όχι μόνο όσους και όσες είχαν το «προνόμιο» να παρακολουθήσουν την παράσταση που δόθηκε το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021, που δεν έχουν μεγάλη τριβή με το λυρικό θέατρο, δηλαδή την όπερα και μόνο η πραγματοποίηση μιας τέτοιας παράστασης στην περιοχή αποτελεί ιδιαίτερη εμπειρία.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ αυτή ανέδειξε, κατά την άποψη μας, δύο σημαντικά ζητήματα. Το πρώτο αφορά στην αξιοποίηση του εκθεσιακού κέντρου «Απόστολος Μαρδύρης», που βρίσκεται στην Νέα Καρβάλη. Η υποδομή αυτή «άνοιγε τις πύλες» της στο κοινό, μόνο για την έκθεση του Επιμελητηρίου KavalaExpo και μία φορά κάθε έτος. Η διοίκηση του Επιμελητηρίου, πλέον, έχει ένα ακόμα παράδειγμα χρήσης του χώρου και θέλουμε να πιστεύουμε πως θα ακολουθήσουν κι άλλες προτάσεις. Το Επιμελητήριο χρειάζεται και έσοδα για την συντήρηση του εκθεσιακού χώρου, τα οποία θα προκύψουν από την παραχώρησή του, για την φιλοξενία διαφόρων δραστηριοτήτων που «ταιριάζουν» με την υποδομή.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΖΗΤΗΜΑ αφορά στην ύπαρξη ενός κατάλληλου χώρου για μουσικές εκδηλώσεις και παραστάσεις υψηλού επιπέδου, όπως είναι μία όπερα, μία συναυλία συμφωνικής ορχήστρας κ.ά., μέσα στην πόλη της Καβάλας. Ας τον ονομάσουμε «μέγαρο μουσικής», το οποίο διαθέτουν αρκετές πόλεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ευελπιστούμε πως η παράσταση με το μουσικό έργο του Μότσαρτ, που παρουσιάστηκε στο εκθεσιακό κέντρο της Νέας Καρβάλης, θα γίνει το ερέθισμα, ώστε ο Δήμος Καβάλας, να σχεδιάσει, να βρει χρηματοδότηση και να κατασκευάσει μία τέτοια αίθουσα.

ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑΜΕ η αίθουσα μουσικών εκδηλώσεων να κατασκευαστεί στο κέντρο της πόλης, γιατί είναι δύσκολο να βρεθεί κάποιο ακίνητο, το οποίο θα ανακαινιστεί και θα πληροί όσα χρειάζονται για ένα μέγαρο μουσικής. Νομίζουμε πως μία περίοπτη θέση είναι ο χώρος στάθμευσης «Ροδόπη». Βρίσκεται μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οδών (Ελευθερίου Βενιζέλου-Ερυθρού Σταυρού), απέναντι από τον δημοτικό κήπο και τα εμβληματικά κτήρια της Μεγάλης Λέσχης, του Δημαρχείου κ.λπ. Στο ισόγειο θα κατασκευαστεί πάρκινγκ και στον όροφο η αίθουσα εκδηλώσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.