Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των φορέων διαχείρισης των προστατευμένων περιοχών φυσικών οικοσυστημάτων, την οποία ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, είναι μία πολιτική απόφαση, κατά την άποψη μας, που «ανοίγει τον δρόμο» για την υλοποίηση «επενδύσεων» στις περιοχές αυτές, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως επενδύσεις της «πράσινης ανάπτυξης». Τέτοια επένδυση είναι η κατασκευή αιολικών πάρκων, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

ΣΥΜΦΩΝΑ με τον υφυπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, θα αρχίσει μία νέα εποχή για την προστασία της βιοποικιλότητας. Πρόκειται για την εποχή της «συνύπαρξης» των ανεμογεννητριών με την χλωρίδα και την πανίδα στις περιοχές Natura, δηλαδή στις περιοχές που απαγορεύεται οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι επιβλαβής για τα φυσικά οικοσυστήματα. Τα οικοσυστήματα αυτά διαχειρίζονταν οι φορείς που καταργούνται, για να ιδρυθεί ένας νέος Οργανισμός, αθηνοκεντρικός και πολιτικά ελεγχόμενος. Διότι, το «κλειδί» είναι ο πολιτικός έλεγχος! Στους φορείς διαχείρισης εθνικών πάρκων και προστατευμένων περιοχών, που είναι διάσπαρτοι στην Ελλάδα, στα διοικητικά συμβούλια συμμετέχουν επιστήμονες, οι οποίοι είναι δύσκολο να ελεγχθούν από την κεντρική διοίκηση. Οι επιστήμονες αυτοί «κοσκίνιζαν» κάθε αίτημα για άδεια δραστηριότητας μέσα, ή δίπλα, σε μία περιοχή προστατευμένη και σε αρκετές περιπτώσεις έβαζαν μεγάλο εμπόδιο για «επενδύσεις».

ΣΤΟΝ ΝΈΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ, προφανώς, θα τοποθετηθούν στο διοικητικό συμβούλιο άτομα τα οποία θα είναι πιο ελαστικά στην έκδοση αδειών περιβαλλοντικών όρων και σε συγκεκριμένες δραστηριότητες. Άλλωστε, το επόμενο βήμα, όπως ανέφερε ο υφυπουργός, είναι η έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων(!) για την χωροθέτηση των επιμέρους ζωνών προστασίας στις περιοχές Natura. Δηλαδή, θα επιτρέπονται κάποιες δραστηριότητες σε συγκεκριμένες ζώνες με ένα Προεδρικό Διάταγμα. Μην εκπλαγείτε, λοιπόν, αν μέσα σε περιοχές Natura δείτε να «φυτρώνουν» ανεμογεννήτριες, τα νέα «πράσινα οικοσυστήματα» παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, για τα οποία υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό.

ΤΟ ΑΣΤΕΙΟ είναι, ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αντιδρά στην κατάργηση των φορέων διαχείρισης, ωστόσο όταν είχε την διακυβέρνηση της χώρας έβαλε το «πρώτο λιθαράκι», για να αλλάξει η περιβαλλοντική νομοθεσία. Προετοίμασε το έδαφος, για να το βρει «στρωμένο» η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να υλοποιήσει τον σχεδιασμό. Ποιος είπε ότι δεν υπάρχει συνέχεια στην εξουσία;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.