ΜΑΛΛΟΝ δεν είναι τυχαίο ότι, η νέα εργασιακή κρίση στα Πετρέλαια Καβάλας, συνέπεσε με την διεθνή κρίση στον χώρο των υδρογονανθράκων, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού covid-19. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Κάποιες ανέστειλαν την λειτουργία τους, ενώ αρκετές πραγματοποίησαν σημαντικές περικοπές στα επενδυτικά προγράμματα και το προσωπικό τους. Η εταιρεία Energean, η οποία διαχειρίζεται τα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόλπο της Καβάλας από το έτος 2013, έπειτα από την σχετική σύμβαση που υπογράφηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2013 μεταξύ της Kavala Oil και του ελληνικού Δημοσίου, αποφάσισε να «αλλάξει προσανατολισμό» και να μετασχηματίσει τον «Πρίνο», από πεδίο παραγωγής πετρελαίου, σε πεδίο νέων αντικειμένων (αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, παραγωγή καθαρού υδρογόνου), χωρίς να καταργήσει την παραγωγή υδρογονανθράκων, η οποία θα διασφαλιστεί με την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Έψιλον».

ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ότι, από τον Δεκέμβριο του 2007, η Energean έγινε ο κύριος μέτοχος στην Kavala Oil. Το νέο επενδυτικό εγχείρημα στον «Πρίνο» προκάλεσε την ανησυχία στο σωματείο των εργαζομένων. Η ανησυχία τους έγινε μεγαλύτερη, όταν η Energean ανακοίνωσε πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης εργαζομένων που βρίσκονταν κοντά στην συνταξιοδότησή τους. Το σωματείο εργαζομένων απέρριψε το σχέδιο παραγωγικής αναδιάρθρωσης στον «Πρίνο» και, φυσικά, το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου. Μέλη του σωματείου, λοιπόν, κατέλαβαν τις χερσαίες εγκαταστάσεις (εργοστάσιο «Σίγμα») και απαγόρευε την είσοδο στα διοικητικά στελέχη που όρισε η Energean. Η κατάληψη έληξε με την επέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) και την προσαγωγή των καταληψιών στην εισαγγελική Αρχή.

Η ENERGEAN θεώρησε πολύ σοβαρά τα παραπτώματα μερίδας των εργαζομένων και ανακοίνωσε την απομάκρυνση (απόλυση) των πρωτοστατών στην ανωμαλία. Το σωματείο κήρυξε επίσχεση εργασίας και η συνέχεια στην αντιπαράθεση θα δοθεί… στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ κρίση στα Πετρέλαια Καβάλας συνέβη πάλι σε περίοδο διεθνούς κρίσης. Από τον Νοέμβριο του 1998 έως και τον Δεκέμβριο του 1999, οι εγκαταστάσεις στα Πετρέλαια Καβάλας δεν λειτούργησαν, λόγω σημαντικής πτώσης στην τιμή πώλησης του αργού πετρελαίου και την αποχώρηση της N.A.P.C. (της κοινοπραξίας που διαχειριζόταν τα κοιτάσματα). Με πολιτική παρέμβαση, του τότε υπουργού ανάπτυξης, Ευάγγελου Βενιζέλου, έπειτα από έντονη πίεση του σωματείου εργαζομένων, ανατέθηκε η διαχείριση των κοιτασμάτων, με την σύμβαση που υπογράφηκε στις 23 Νοεμβρίου 1999 και κυρώθηκε με τον νόμο 2779/99, στην Ευρωτεχνική Α.Ε. και τον Επενδυτικό-Διαχειριστικό Συνεταιρισμό εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.