ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ στην εργασία και την μάθηση, κατά την άποψη μας, είναι ιερό. Και νομίζουμε πως συμφωνούν, αν όχι όλοι, οι περισσότεροι υγιώς σκεπτόμενοι συμπολίτες. Ωστόσο, το δικαίωμα αυτό καταπατάται σήμερα, με προκλητικό, αθέμιτο και ανίερο τρόπο στα Πετρέλαια Καβάλας. Το πιο λυπηρό και συγχρόνως πρωτάκουστο, είναι ότι θύτες και θύματα είναι εργαζόμενοι στην επιχείρηση!

ΌΠΩΣ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ η διοίκηση της Energean, εδώ και αρκετούς μήνες, συγκεκριμένα μετά την ανακοίνωση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου, άρχισε μία προσπάθεια τρομοκράτησης σε βάρος εργαζομένων που δέχτηκαν να αποχωρήσουν λαμβάνοντας μία ικανοποιητική αποζημίωση, από συναδέλφους τους που βρίσκονται στον «σκληρό πυρήνα» του συνδικαλιστικού οργάνου, το οποίο διαφώνησε με σχέδιο αναδιάρθρωσης στην εταιρεία της Καβάλας. Οι εργαζόμενοι που έκαναν χρήση της εθελούσιας εξόδου προπηλακίστηκαν από άλλους που παρέμειναν και θεωρήθηκαν από το σωματείο «διασπαστές» της ενότητας. Τον τελευταίο καιρό, επίσης, στοχοποιήθηκαν εργαζόμενοι που προσέρχονται στο εργοστάσιο «Σίγμα» και στις θαλάσσιες εγκαταστάσεις, ενώ το σωματείο κήρυξε επίσχεση εργασίας. Οι «απεργοσπάστες» δέχονται λεκτικές επιθέσεις, αλλά και δολιοφθορές στα αυτοκίνητα τους.

ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι, το σωματείο προστατεύει όλους τους εργαζόμενους μέσα στον ίδιο εργασιακό χώρο και τα δικαιώματα τους. Δεν γνωρίζουμε να έχει συμβεί σε άλλη επιχείρηση, τουλάχιστον όχι τόσο απροκάλυπτα, ένα σωματείο να στρέφεται εναντίον μερίδας εργαζομένων, για να τους αφαιρέσει το ιερό δικαίωμα της εργασίας και του μεροκάματου. Όταν υπάρχει «παρεκτροπή» από την εργοδοσία, το σωματείο ζητάει την βοήθεια και την παρέμβαση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Στην προκειμένη περίπτωση, οι εργαζόμενοι που υφίστανται «δίωξη» από το σωματείο τους, σε ποιον θα προστρέξουν για προστασία; Η μόνη διέξοδος γι’ αυτούς, είναι η προσφυγή στην Δικαιοσύνη. Αλλά, πόσοι έχουν την ψυχική δύναμη (και την οικονομική ευχέρεια), να «ανοίξουν μέτωπο» με τους συναδέλφους τους και το συνδικαλιστικό όργανο που τους εκπροσωπεί;

ΑΝ ΚΑΙ ΕΚΔΟΘΗΚΑΝ αρκετές ανακοινώσεις στήριξης προς το σωματείο και τους απολυθέντες εργαζομένους, μεταξύ αυτών και όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου, από τοπικούς άρχοντες, κομματικές Οργανώσεις και συνδικαλιστικά όργανα, κανείς δεν ευαισθητοποιήθηκε για τους εργαζομένους που τρομοκρατούνται επειδή θέλουν, μόνο, να εργαστούν!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.