ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ, ή καλύτερα, στην ίδια τραγωδία με το ίδιο απογοητευτικό αποτέλεσμα, που είναι η καταστροφή δεκάδων στρεμμάτων καλλιεργειών που ήταν έτοιμες για συγκομιδή, ή κοντά στην συγκομιδή. Κάθε φορά που ανακοινώνεται δελτίο πρόγνωσης καιρού με έντονα φαινόμενα, οι γεωργοί στους Δήμους Παγγαίου και Νέστου κάνουν προσευχές στον Ύψιστο, για να μην πέσει πολύ νερό, να μην πέσει παγετός και κυρίως, να αποφευχθεί το χαλάζι, το οποίο δεν αφήνει τίποτα όρθιο στα χωράφια!

ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022, καταγράφηκε η μεγαλύτερη σε έκταση καταστροφή καλλιεργειών στον Δήμο Παγγαίου, αφού το χαλάζι κατέστρεψε τα χωράφια μιας περιοχής και όχι τοπικά μερικά στρέμματα. Υπάρχουν γεωργοί που δεν κατάφεραν τα τελευταία έτη να πάρουν μία καλή σοδειά από τα χωράφια τους και συντηρούνται από τις αποζημιώσεις του ΕΛ.Γ.Α., αν τις πήραν κι αυτές ολόκληρες! Ακούσαμε ότι, στον Δήμο Νέστο δεν αποζημιώθηκαν οι πλημμυροπαθείς παραγωγοί, για ζημιές που έπαθαν πριν από τρία-τέσσερα έτη! Ωστόσο, ο ΕΛ.Γ.Α. και το Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων συνεχίζουν την ίδια πολιτική. Δηλαδή, να προτιμούν να αποζημιώνουν για τις κατεστραμμένες σοδειές και να κρατούν τους επαγγελματίες γεωργούς σε «ομηρία», για μία ελάχιστη χρηματική αποζημίωση των μεγάλων, ή ολικών, ζημιών που έπαθαν.

ΚΑΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΆΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ, οι πολιτικοί (βουλευτές και αυτοδιοικητικοί) συνεχίζουν να κάνουν τους «μεσάζοντες», για να γίνουν οι εκτιμήσεις των ζημιών γρήγορα και δίκαια από τον ΕΛ.Γ.Α. Βουλευτές «παρακαλούν» τον υπουργό, τον υφυπουργό και τον πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α., να αποζημιώσουν τους γεωργούς για τα εισοδήματα που έχασαν, επειδή η κεντρική διοίκηση και ο ασφαλιστικός φορέας τους, δεν ενδιαφέρονται να αλλάξουν την στρατηγική τους. Και να δώσουν έμφαση στην ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και περιορισμού των καταστροφών από τα φυσικά φαινόμενα, ακόμα και τα ακραία. Αφού η Ελλάδα πλήττεται συχνότερα και εντονότερα από πλημμύρες και χαλαζοπτώσεις, πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις στην οικονομία και προπάντων σε απώλειες ανθρωπίνων ζωών. Πρέπει να γίνουν περισσότερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.