ΉΤΑΝ Μάιος του 2018, όταν ο πρώην υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ανεξάρτητων Ελλήνων, Γιώργος Σταθάκης, επισκέφτηκε την Καβάλα και ανέφερε ότι, η κοινοπραξία του αγωγού φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (T.A.P.), θα χρηματοδοτήσει σε ένα μεγάλο ποσοστό την κατασκευή δύο σημαντικών έργων στην περιοχή των Φιλίππων. Το πρώτο έργο θα αφορά την άρδευση των τεναγών και το δεύτερο την ύδρευση των χωριών από τις πηγές Βοϊράνης του Δήμου Δοξάτου. Ο «καημός» του, βεβαίως, ήταν να καμφθεί η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, για την χάραξη και την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου μέσα από τα τενάγη και καλλιεργήσιμη γη υψηλής απόδοσης.

ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ που πέρασε, 12 Σεπτεμβρίου 2022, ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, υπέγραψε την σύμβαση για την ανόρυξη δύο καινούργιων γεωτρήσεων ύδρευσης στα αγροκτήματα Ζυγού και Δάτου, που θα αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες παλιές γεωτρήσεις. Τέσσερα και πλέον έτη μετά την επίσκεψη του Γ. Σταθάκη, η Δημοτική Ενότητα Φιλίππων εξακολουθεί να υδρεύεται από γεωτρήσεις και οι κάτοικοι να πίνουν και να χρησιμοποιούν νερό με νιτρικά, λόγω της γεωργικής δραστηριότητας στην περιοχή, που σε κάποιες χρονικές περιόδους πλησιάζει στο όριο επιφυλακής. Εδώ και τέσσερα έτη, δηλαδή, όχι μόνο δεν υδροδοτήθηκαν τα χωριά από τις πηγές Βοϊράνης, αλλά και ο Δήμος Καβάλας, συγκεκριμένα η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.), δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την περιβαλλοντική αδειοδότηση του αγωγού που μεταφέρει νερό από τις πηγές Βοϊράνης μέχρι την πόλη της Καβάλας! Διότι, η αδειοδότηση του κεντρικού αγωγού, δεν αφορά μόνο την υλοποίηση του έργου στην Δημοτική Ενότητα Φιλίππων, αφορά και την πόλη της Καβάλας.

Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ οφείλεται στην απαραίτητη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που πρέπει να αποστείλει η Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας για έγκριση στην Αθήνα. Η δημοτική Αρχή «κολλούσε» στην χρηματοδότηση της μελέτης, ωστόσο έδωσε και δίνει χρήματα για την ανόρυξη γεωτρήσεων, όπως 80.000 ευρώ για τις γεωτρήσεις σε Δάτο, Ζυγός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.