ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας συνεδρίασε, ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου, χωρίς να έχει παραλάβει, από την Αθήνα, τη σχετική εγκύκλιο για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών! Επίσης, το Σ.Ο.Π.Π. συνεδρίασε την περασμένη Δευτέρα 14 Μαΐου 2018, χωρίς να έχουν έρθει τα πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου PZL στον αερολιμένα «Μέγας Αλέξανδρος». Το Σ.Ο.Π.Π. συνεδρίασε και οι εκπρόσωποι των φορέων που το αποτελούν, μίλησαν για τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουν από το έτος που η Ελλάδα εισήλθε στην περίοδο της (σκληρής) επιτροπείας. Δηλαδή, για την έλλειψη πόρων, προσωπικού και μέσων, προκειμένου να υλοποιήσουν στο ακέραιο τον ειδικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

ΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ στην Ελλάδα γίνονται όλο και πιο ξηρά, η ένταση των ανέμων αυξάνεται και τα ακραία φαινόμενα, όπως αυτό που έζησε το νησί της Θάσου με τη λεγόμενη «ξηρή καταιγίδα» πληθαίνουν και οξύνονται. Στον αντίποδα, ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας αποψιλώνεται και οι φορείς λειτουργούν οριακά. Η αντιπυρική περίοδος αρχίζει την 1η Μαΐου κάθε έτους και τα πυροσβεστικά σκάφη έπρεπε να βρίσκονται στον αερολιμένα «Μέγας Αλέξανδρος» και σε ετοιμότητα, από τις 30 Απριλίου τουλάχιστον.

ΠΟΛΥΤΙΜΗ είναι η προσφορά των ομάδων εθελοντών δασοπυροσβεστών, αλλά κι αυτοί δεν έχουν απεριόριστους πόρους για να εκσυγχρονίσουν τον εξοπλισμό τους και απεριόριστες ώρες, για να εκπαιδεύονται στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Η μικρή δύναμη του κάθε εμπλεκόμενου πολλαπλασιάζεται όταν υπάρχει συντονισμός, καλή οργάνωση και συνεργασία. Αυτά τα στοιχεία αντισταθμίζουν, σε ένα ποσοστό, τις μεγάλες ελλείψεις που προαναφέρθηκαν.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ και πρόεδρος του Σ.Ο.Π.Π. Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, πρέπει να καλέσει τηλεφωνικά, σήμερα κιόλας, τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και να απαιτήσει να έρθουν τα αεροσκάφη PZL στην Καβάλα. Από κει και πέρα, οι πολίτες πρέπει να συνδράμουμε ακολουθώντας τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για τα μέτρα πρόληψης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here