Μουρμουρίσματα

0
60

ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει το ενδεχόμενο της προκήρυξης νέου διαγωνισμού, για την παραχώρηση του παλιού κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα», με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως υπόγεια αποθήκη. Ο πρώτος διαγωνισμός ήταν άγονος, αφού δεν κατατέθηκε οικονομική προσφορά από τους δύο ενδιαφερόμενους επενδυτές, την κοινοπραξία ΔΕΣΦΑ-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την Energean. Η απόφαση για την προκήρυξη νέου διαγωνισμού θα εξαρτηθεί από τις διεθνείς εξελίξεις στον Καύκασο και την Μέση Ανατολή, ενώ εξετάζεται και η αποθήκευση υδρογόνου στο παλιό κοίτασμα στον κόλπο της Καβάλας.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, το Υπουργείο ενέργειας και περιβάλλοντος έδωσε παράταση στην άδεια εκμετάλλευσης της πλωτής εξέδρας στο πεδίο «Νότια Καβάλα» έως τις 23 Ιανουαρίου 2024. Την άδεια έχει η εταιρεία Energean, η οποία ενδιαφέρεται να αποκτήσει το δικαίωμα εκμετάλλευσης της υπόγειας αποθήκης. Ο ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) εκμεταλλεύεται τον σταθμό στο μικρό νησί Ρεβυθούσα και θα ήθελε να αποκτήσει το δικαίωμα στην εκμετάλλευση της υπόγειας αποθήκης στο βόρειο Αιγαίο. Η Energean θέλει να δώσει νέα ζωή στα εξαντλημένα πεδία υδρογονανθράκων στον κόλπο της Καβάλας, μετατρέποντας τα σε φυσικές αποθήκες διοξειδίου του άνθρακα (Πρίνος) και φυσικού αερίου (Νότια Καβάλα), βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την παραγωγή πετρελαίου (στο πεδίο Έψιλον). Η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην επένδυση των δύο τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης, ωστόσο το αέριο, που θα μεταφέρεται με ειδικά δεξαμενόπλοια στους δύο σταθμούς, θα διοχετεύεται στις αγορές της ενδοχώρας της Ευρώπης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.