Μουρμουρίσματα

0
89

ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ, πάλι, συζήτηση για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων ενός έργου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις λεγόμενες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.), αν ήταν ξεκάθαρο που μπορούν να εγκατασταθούν τέτοιου είδους μονάδες. Να σχολιάσουμε, καταρχάς, ότι δεν πρόκειται για επένδυση, με την έννοια ότι η συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα δεν συμβάλλει στην ενίσχυση της οικονομίας ενός τόπου. Όσα φωτοβολταϊκά πάρκα και όσες ανεμογεννήτριες κι αν εγκατασταθούν στην περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, δεν θα καταπολεμηθεί η υψηλή ανεργία, ούτε θα ανέλθει το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων. Κλείνουμε την παρένθεση.

ΠΡΙΝ ΑΠΌ ΑΡΚΕΤΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για τον «χωροταξικό σχεδιασμό», δηλαδή για την κατανομή των δραστηριοτήτων σε κάθε τόπο, ώστε να μη δημιουργούνται συγκρούσεις και κοινωνική αναταραχή, όπως συμβαίνει στην Λεκάνη του Δήμου Νέστου, όπου μία εταιρεία αιτήθηκε να εγκαταστήσει μεγάλο φωτοβολταϊκό σταθμό. Σε κάθε τόπο, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ποιες δραστηριότητες επιτρέπονται και που. Κι αυτό έπρεπε να είχε γίνει με τον χωροταξικό σχεδιασμό. Είναι μεγάλη και αποκλειστική ευθύνη των πολιτικών, ότι δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός στην Ελλάδα. Κι έτσι, ο κάθε «επενδυτής» μπορεί να υλοποιήσει την «επένδυση» του όπου θέλει.

ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ να εγκατασταθεί ένας φωτοβολταϊκός σταθμός σε μία γεωργική, κτηνοτροφική και ακριτική περιοχή. Ο σταθμός αυτός θα πλήξει την τοπική οικονομία, που στηρίζεται στην γεωργία, την κτηνοτροφία, την μελισσουργία κ.λπ. Δεσμεύοντας εκτάσεις, για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά πάνελ και ανεμογεννήτριες, μειώνονται τα χωράφια και οι βοσκότοποι. Χωρίς εισόδημα οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι, θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και η ύπαιθρος θα ερημώσει. Επιτέλους, οι Περιφέρειες, οι Δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες, να αποφασίσουν για τον χωροταξικό σχεδιασμό που θέλουν!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.