ΠΕΡΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ των καταναλωτών και ιδιαίτερα των λεγόμενων «λαϊκών νοικοκυριών», τα οποία στην περίοδο της σκληρής οικονομικής επιτροπείας στην Ελλάδα υπέστησαν μεγάλα πλήγματα, θεωρούμε ότι οι συμπολίτες πρέπει να λάβουν το σοβαρό μήνυμα της εξοικονόμησης του πολύτιμου φυσικού αγαθού, που είναι το νερό. Καλώς, ή κακώς, χρειάζεται να υπάρχει ένα κίνητρο. Έτσι, η δημοτική αρχή του Δήμου Καβάλας και το διοικητικό συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.), αποφάσισαν να δώσουν κίνητρο στους μικρούς καταναλωτές, κάνοντας μία σημαντική, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και γενναία, αναπροσαρμογή στις κλίμακες των χρεώσεων.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΕΣΤΑΤΗ αλλαγή στις κλιματικές συνθήκες, που επηρεάζει και την Ελλάδα, είναι ένα «καμπανάκι» για την ανθρωπότητα, ώστε να επανεξετάσει τις συνήθειες, τον τρόπο ζωής και τα ζητήματα που αφορούν στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Οι φυσικοί πόροι, όπως το νερό, δεν είναι ανεξάντλητοι, ενώ σε συνδυασμό με τη συνεχή αύξηση του πληθυσμού, θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη η διαχείριση τους. Είναι χαρακτηριστικό το τοπικό παράδειγμα του δημάρχου Δοξάτου, ο οποίος «επαναστάτησε», γιατί ανακοινώθηκε ότι ο θα γίνει το έργο σύνδεσης της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων του Δήμου Καβάλας, με τον αγωγό που μεταφέρει το νερό από τις πηγές Βοϊράνης προς την πόλη της Καβάλας. Το έργο αυτό, ισχυρίζεται, θα οξύνει το πρόβλημα λειψυδρίας στον Δήμο Δοξάτου, στον οποίο βρίσκονται γεωγραφικά οι πηγές Βοϊράνης. Η έλλειψη νερού, επίσης, θα υποβαθμίσει την καλλιεργήσιμη γη, με αποτέλεσμα τα αγροτεμάχια να πωλούνται «αντί πινακίου φακής».

ΕΙΝΑΙ μία πρώτη μορφή διαμάχης για ένα φυσικό πόρο, το νερό, μεταξύ των τοπικών κοινωνιών. Ασχέτως αν υπάρχει και πολιτική σκοπιμότητα στην υπόθεση αυτή. Είναι, επομένως, εξαιρετικά σημαντικό, να συνειδητοποιήσουμε, οι απλοί πολίτες, ότι πρέπει να προστατεύουμε τους φυσικούς πόρους, στην προκειμένη περίπτωση το νερό, διότι οφείλουμε να σκεφτούμε τις ερχόμενες γενιές. Θα είναι πολύ αργά να αντιστραφεί η κατάσταση, αν φτάσουμε στο σημείο να υπάρχει έλλειψη νερού. Θα ζήσουμε, τότε, πρωτόγνωρες και πρωτόγονες εικόνες, για την κοινωνία μας της ευδαιμονίας. Ιδιαίτερα όσοι και όσες ζούνε στα αστικά κέντρα, στα οποία μπορεί να οριστεί εκ περιτροπής υδροδότηση των περιοχών μιας πόλης! Για να αποτρέψουμε την εξέλιξη αυτή, πρέπει να αλλάξουμε τις (κακές) συνήθειες μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here