ΕΊΝΑΙ ΡΥΠΑΝΣΗ, ή όχληση; Υπάρχει υπέρβαση των ορίων ρύπων, ή υψηλή συγκέντρωση; Τον τελευταίο καιρό άρχισε, πάλι, μία συζήτηση για τη λειτουργία των βιομηχανικών μονάδων στα ανατολικά της πόλης της Καβάλας και συγκεκριμένα στην περιοχή της Νέας Καρβάλης. Οι κάτοικοι βρίσκονται σε κατάσταση ανησυχίας, αφού υπάρχουν ημέρες που η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Οι διοικήσεις των δύο βιομηχανικών μονάδων, των Λιπασμάτων και των Πετρελαίων, δηλώνουν πως δεν γίνονται υπερβάσεις στα όρια των παραγόμενων ρύπων. Κι αν υπάρχουν ημέρες που η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη συντρέχουν ορισμένοι παράγοντες, όπως οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή. Κι αυτό, νομίζουμε, προσεγγίζει την πραγματικότητα.

ΔΗΛΑΔΗ, υπάρχουν περίοδοι, που οι κάτοικοι των οικισμών της Νέας Καρβάλης, της Λεύκης και του Χαλκερού, κυρίως, αισθάνονται δυσφορία, αλλά η δύσκολη αυτή κατάσταση δεν είναι συνεχές φαινόμενο. Τι συμβαίνει επομένως; Τις ημέρες που οι καιρικές συνθήκες είναι «ευνοϊκές», τα αέρια που εκπέμπουν οι χερσαίες εγκαταστάσεις των βιομηχανικών μονάδων, ακόμα κι αν δεν υπερβαίνουν τα νόμιμα όρια, μπορούν να δημιουργήσουν τη δυσκολία που έχουν στην αναπνοή οι κάτοικοι. Διότι, οι καμινάδες των εργοστασίων δεν εκπέμπουν «αρωματικά» αέρια, αλλά αέρια που παράγονται από χημικές διεργασίες. Αν οι μηχανές παραγωγής δουλεύουν σε «φουλ ρυθμό», θα υπάρχει και υψηλή συγκέντρωση αέριων ρύπων.

ΚΑΤΆ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ, το ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ή όχλησης, όπως λένε από την πλευρά τους οι διοικήσεις των βιομηχανικών μονάδων, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με υψηλούς τόνους και προχειρότητα. Πρωτίστως, πρέπει να γίνεται συνεχής και αξιόπιστη μέτρηση των αερίων που παράγονται, όχι μόνο από τις βιομηχανίες. Έχοντας τα αποτελέσματα των μετρήσεων αυτών και συνεκτιμώντας τους υπόλοιπους παράγοντες, π.χ. κλιματικές συνθήκες, θα μπορέσουν οι αρμόδιοι να βγάλουν ασφαλέστερα συμπεράσματα και να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα.

Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ενός φαινομένου, το οποίο επαναλαμβάνεται, μπορεί να βοηθήσει στην εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων. Πιστεύουμε ότι οι βιομηχανικές μονάδες έχουν τη διάθεση να συνεργαστούν και όχι να συγκρουστούν με την τοπική κοινωνία. Αλλά, πρέπει και οι συμπολίτες που ανεβάζουν τους τόνους, να προτάξουν τη λογική και να βοηθήσουν, όπως και όπου μπορούν, στην εκτόνωση της κρίσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.