Η ΠΑΡΟΧΗ ΤΗΣ (ΔΩΡΕΑΝ) ΠΑΙΔΕΙΑΣ, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας, είναι υποχρέωση του ελληνικού κράτους. Αφού η κεντρική διοίκηση αποφάσισε να παρέχει και (διετή) υποχρεωτική προσχολική αγωγή, θεωρούμε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει και η αρμοδιότητα για την κατασκευή της σχολικής στέγης. Όπως το κράτος μεριμνά για τη στέγαση των εργαζομένων, με την κατασκευή εργατικών κατοικιών, οφείλει να μεριμνήσει για τη στέγαση και του μαθητικού δυναμικού, από τις ηλικίες της προσχολικής αγωγής, έως και τους φοιτητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τις φοιτητικές εστίες. Εκτός από την κατασκευή, το κράτος να αναλάβει και τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων, αντί να στέλνει τα χρήματα στους Δήμους κάθε έτος.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ είναι απλή. Οι διευθυντές των σχολείων θα κάνουν, στο τέλος κάθε σχολικής περιόδου, μία έκθεση για το δυναμικό σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, καθώς και για τις κτιριακές ανάγκες, την οποία θα υποβάλλουν στον αρμόδιο προϊστάμενο πρωτοβάθμιας, ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Κι εκείνος, με τη σειρά του, θα αποστέλλει τις εκθέσεις στο Υπουργείο Παιδείας, αφού ενημερώσει τον περιφερειακό διευθυντή, ώστε να αξιολογηθούν τα αιτήματα, να ιεραρχηθούν οι παρεμβάσεις και να δρομολογηθούν οι λύσεις. Με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, από την πλευρά της, θα έχει την αρμοδιότητα των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών. Την κατασκευή καινούργιων, όπου χρειαστεί, μέσω του τεχνικού προγράμματος και τη συντήρησή τους, από τον ετήσιο προϋπολογισμό του Δήμου. Δεν είναι λογικό, κατά την άποψη μας, οι διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που είναι δημόσιοι υπάλληλοι, να υποδεικνύουν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) πόσα νηπιαγωγεία και σχολεία θα κατασκευάσουν και σε ποιες περιοχές. Ούτε, ακόμα, πόσα χρήματα να διαθέσουν για τη συντήρηση των σχολικών μονάδων.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ από τους προϊσταμένους των κατά τόπους Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, επομένως, να πιέσουν την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, που είναι ο πολιτικός τους προϊστάμενος και να πάψουν να ζητούν την ευθύνη από τις δημοτικές αρχές των Δήμων, για τη λειτουργία των δημόσιων σχολείων. Να συμφωνήσουν μεταξύ τους και να στείλουν υπομνήματα στο Υπουργείο, για να αλλάξει το νομικό καθεστώς ώστε να ιδρυθεί ένας ενιαίος δημόσιος φορέας, που θα κατασκευάζει βοκλιματικά, αντισεισμικά και σωστά σχολεία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.