ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ ΚΑΠΝΟΣ ΧΩΡΙΣ ΦΩΤΙΑ, λέει ο λαός μας. Οι εργασίες που γίνονται εντός της δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο παλιό στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» στο Περιγιάλι Καβάλας, δεν είναι, προφανώς, εργασίες ρουτίνας ενόψει της θερινής περιόδου. Γίνονται, προκειμένου να διευκολυνθεί η φιλοξενία μεγαλύτερου αριθμού μεταναστών και προσφύγων. Διότι, η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής (hot spot) στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έχει υπερβεί το όριο. Και πρέπει, επομένως, τα καμπ πρώτης υποδοχής να αποσυμφορηθούν, αφού το καλοκαίρι αναμένεται αύξηση των ροών από τα μικρασιατικά παράλια. Κι ας μη το προβάλλουν, πλέον, τα Μέσα Ενημέρωσης δημόσιου χαρακτήρα, τα οποία θα ασχολούνται με τις εθνικές εκλογές και μετά με τις διακοπές και τα «μπάνια του λαού».

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ στην Καβάλα, λοιπόν, απέκτησε την «πιστοποίηση» καλής λειτουργίας και θεωρείται ιδανική επιλογή, για την μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά. Άλλωστε, η πόλη διαθέτει λιμάνι και η πρόσβαση είναι εύκολη. Είναι άγνωστο, ωστόσο, πόσους ακόμα θα καταφέρουν οι κυβερνώντες να «στοιβάξουν» στο παλιό στρατόπεδο, για να λένε πως διαχειρίζονται με επιτυχία την μεταναστευτική κρίση.

ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ, διότι ο χώρος του στρατοπέδου δεν είναι απεριόριστος. Κι όταν σε ένα περιορισμένο χώρο συμβιούν υπεράριθμοι άνθρωποι, αρχίζουν τα προβλήματα. Κι αυτά, αρκετές φορές, δεν περιορίζονται εντός της περίφραξης του στρατοπέδου, αλλά επηρεάζουν και τη ζωή των κατοίκων της περιοχής και όλης της πόλης. Κάτι που δεν φαίνεται να απασχολεί τους κυβερνώντες, ούτε τους κυβερνητικούς βουλευτές του τόπου, οι οποίοι παρουσιάζουν μία ωραία εικόνα προς τα έξω.

ΜΟΝΟ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ των νησιών γνωρίζουν τι βιώνουν από τη λειτουργία των hot spots, στα οποία συνωστίζονται πρόσφυγες και μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων, ηλικιών και οικονομικής κατάστασης. Κάτι ανάλογο σχεδιάζουν να κάνουν οι κυβερνώντες στο Περιγιάλι Καβάλας, χωρίς να ενημερώσουν την τοπική κοινωνία. Επειδή φοβούνται, βεβαίως, την αντίδραση και την κατακραυγή.

ΌΜΩΣ, τίποτα δεν μπορεί να μείνει μυστικό για πολύ καιρό. Αλλά, εάν έρθουν περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες, για να διαμείνουν στο στρατόπεδο «Ασημακοοπούλου», θα είναι αργά. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να δώσει λύση, η οποία θα διασφαλίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here