Η ΧΡΗΣΗ νιτρικών λιπασμάτων στις καλλιέργειες αύξησε το ποσοστό των επικίνδυνων στοιχείων για τη δημόσια υγεία στο πόσιμο νερό ορισμένων Κοινοτήτων στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων του Δήμου Καβάλας. Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) χρησιμοποίησε το νερό από γεώτρηση, για να μειώσει την περιεκτικότητα σε νιτρικά, αλλά η χρήση των νιτρικών λιπασμάτων συνεχίζεται.

ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΦΙΛΙΠΠΩΝ, το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης κατασκευάστηκε πριν μερικά έτη, αλλά παρουσιάζει συνεχείς βλάβες, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να ταλαιπωρούνται από τις διακοπές στην υδροδότηση. Το πρόβλημα εντείνεται όταν παθαίνει βλάβες και το δίκτυο ηλεκτροδότησης, είτε λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, είτε λόγω της ελλιπούς συντήρησης από τον Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, η σύνδεση με τον αγωγό που μεταφέρει το νερό από τις πηγές Βοϊράνης στην Καβάλα, δεν θα λύσει το πρόβλημα στη Δημοτική Κοινότητα Φιλίππων, διότι θα συνεχίζονται οι βλάβες στο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης και οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Εκτός από τη σύνδεση με τον κεντρικό αγωγό πηγές Βοϊράνης-Καβάλα, πρέπει να αντικατασταθεί το εσωτερικό δίκτυο με καινούργιο ασφαλές και σύγχρονο. Και ο Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., να συντηρεί το δίκτυο στην περιοχή, για να αντέχει στα έντονα καιρικά φαινόμενα.

ΌΠΩΣ ΕΙΠΕ ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Κ., Χαράλαμπος Κουφατζής, έχουν προτεραιότητα να αντικατασταθούν τα εσωτερικά δίκτυα ύδρευσης σε ορισμένες γειτονιές της Καβάλας, τα οποία είναι παλιότερα από το δίκτυο της Δημοτικής Κοινότητας Φιλίππων.  Είναι λυπηρό να γίνονται τόσο σημαντικά έργα και μετά από δέκα-δεκαπέντε έτη, το δίκτυο ύδρευσης να είναι «άχρηστο». Θεωρούμε ότι κάθε δημόσιο και δημοτικό έργο πρέπει να «βαθμολογείται». Κι η βαθμολόγηση να συνεχίζεται και μετά την εκτέλεση και παράδοση στο φορέα διαχείρισης. Έτσι, θα αξιολογούνται οι ανάδοχοι για την ποιότητα της δουλειάς τους και θα διαμορφωθεί ένα «μητρώο» με τα καλύτερα εκτελεσμένα έργα.

Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ και ευρύτερα η ανατολική Μακεδονία-Θράκη, είναι από τις πιο ευλογημένες στην Ελλάδα και ίσως στην Ευρώπη σε υδατικούς πόρους, τους οποίους πρέπει να διαχειριστούμε σωστά, με τα απαραίτητα έργα υποδομής και τη διαμόρφωση της σωστής κουλτούρας στους πολίτες. Το νερό δεν είναι ανεξάντλητος πόρος και συγχρόνως είναι ευαίσθητος στις ανθρώπινες δραστηριότητες (υπερ-άρδευση, χρήση χημικών λιπασμάτων κ.λπ.).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.