ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ στο εξωτερικό, οι μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων και ανακύκλωσης είναι τουριστικά αξιοθέατα! Δεν προσδοκούμε, βεβαίως, να γίνει κάτι ανάλογο με την Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) που θα κατασκευαστεί στην περιοχή Εσκί Καπού και θα εξυπηρετεί τη δυτική πλευρά της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Ωστόσο, η κατασκευή της Μ.Ε.Α., θα αποτελέσει «ορόσημο» για τη διαχείριση του πολύ σοβαρού ζητήματος των απορριμμάτων για τις επόμενες δεκαετίες.

ΚΑΛΙΟ ΑΡΓΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ! Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και γενικότερα στην Ελλάδα, τα βήματα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι μικρά και αργά. Είναι μία δεκαετία, τουλάχιστον, που συζητιέται η εφαρμογή του λεγόμενου περιφερειακού σχεδιασμού, αλλά η κεντρική διοίκηση δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το πρόβλημα. Πριν από μερικά έτη, ακόμα λειτουργούσαν παράνομες «χωματερές», οι ονομαζόμενοι Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (Χ.Α.Δ.Α.) και η Ελλάδα δεχόταν πρόστιμα για το λόγο αυτό. Οι Χ.Α.Δ.Α. έκλεισαν και αποκαταστάθηκαν.

ΌΜΩΣ και οι οργανωμένοι χώροι (Χ.Υ.Τ.Α.) άρχισαν να υπερβαίνουν το όριο λειτουργίας τους. «Παραλάβαμε ένα Χ.Υ.Τ.Α. σε ημι-κωματώδη κατάσταση», είπε, χαρακτηριστικά, η Ευαγγελία Δρακονάκη, αντιδήμαρχος της Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμου Καβάλας.

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ της Μ.Ε.Α. θα είναι μεγάλη «ανάσα» για τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) του Δήμου Καβάλας, που δέχεται τα απορρίμματα των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Ο «κορεσμός», επομένως, ήταν αναπόφευκτος. Η αύξηση της ανακύκλωσης είναι μία ανακούφιση στο πρόβλημα, αλλά βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο ακόμα.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ με την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών, που προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός, πρέπει να αλλάξει και η νοοτροπία των πολιτών. Δηλαδή, να συμμετέχουν πιο ενεργά στην προσπάθεια ανακύκλωσης και στη μείωση του όγκου των παραγόμενων απορριμμάτων. Διότι, η διαχείριση του προβλήματος, δεν αφορά μόνο τους πολιτικούς της κεντρικής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, που είναι αρμόδιοι να υλοποιήσουν τον σχεδιασμό. Απαιτείται συνολική προσπάθεια.

ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΜΑΚΡΙΝΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών στην κατασκευή των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.), που καθυστέρησαν και άλλαξαν τον περιφερειακό σχεδιασμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here