Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ του παλιού Σανατορίου της Καβάλας, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα προς αποφυγή, όσον αφορά την εμπλοκή σε δικαστική αντιπαράθεση με το ελληνικό δημόσιο. Από τότε που έπαψε να λειτουργεί ως νοσοκομείο, το έτος 2010, το κτίριο εγκαταλείφθηκε. Και δεν αξιοποιείται, γιατί ερίζουν (δικαστικά) για την ιδιοκτησία του το ελληνικό δημόσιο και η Ιατρική Εταιρεία Καβάλας.

ΤΟ ΣΑΝΑΤΟΡΙΟ κατασκευάστηκε μετά την έλευση των προσφύγων από την Μικρά Ασία, για να περιθάλψει τους πολλούς ασθενείς με φυματίωση. Το κτίριο βρίσκεται σε δασική περιοχή και αναρωτιόμαστε που αλλού θα μπορούσε να κατασκευαστεί εκείνη την εποχή, όταν για τη θεραπεία της φυματίωσης χρειαζόταν το οξυγόνο των δέντρων του δάσους.

 Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ κέρδισε την υπόθεση στο Εφετείο, αλλά δεν τελείωσε εκεί η αντιπαράθεση με το ελληνικό δημόσιο, το οποίο προσέφυγε στον Άρειο Πάγο! Και ακόμα δεν εκδικάστηκε η προσφυγή… Η επιμονή του ελληνικού δημοσίου, κατά την άποψη μας, είναι απαράδεκτη έως και ύποπτη. Διότι, πως θα αξιοποιήσει ένα ακίνητο που βρίσκεται εντός δασικής έκτασης σύμφωνα με τους δασικούς χάρτες; Τι έχει να χάσει, άραγε, αν δεν προσθέσει ένα ακόμα ακίνητο στην περιουσία του και στη μακροσκελή λίστα του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ.; Μετά την απόφαση του Εφετείου έπρεπε να σταματήσει και σε ένδειξη σεβασμού, να αποδώσει το ιστορικό αυτό κτίριο στην κοινωνία της Καβάλας.

ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΤΕ τι θα γινόταν εάν ο Δήμος Καβάλας προσέφευγε στη Δικαιοσύνη, για το άλλο κτίριο που στεγαζόταν το νοσοκομείο στην περιοχή του Καρνάγιου. Και σ’ αυτή την περίπτωση, το ελληνικό δημόσιο αμφισβητεί την ιδιοκτησία του Δήμου Καβάλας και θεωρεί ότι το ακίνητο είναι δικό του σε ποσοστό 100%. Ευτυχώς, η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, δεν ακολούθησε την πρόταση της μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο να προσφύγει στα δικαστήρια, για να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

ΘΑ ΡΩΤΗΣΕΙ κάποιος τι κέρδισε που δεν το έπραξε. Τι θα κέρδιζε αν το έκανε; Καταρχάς, το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι απολύτως ξεκάθαρο (80% ανήκει στον Δήμο Καβάλας και 20% στο ελληνικό δημόσιο). Επίσης, ο Δήμος Καβάλας κατοχύρωσε την ιδιοκτησία του, εγγράφοντας το ακίνητο στο Κτηματολόγιο. Το κυριότερο, όμως, έκανε τη συμβιβαστική πρόταση στο ελληνικό δημόσιο, για τη συνεκμετάλλευση του ακινήτου, με την υπογραφή σχετικής προγραμματικής σύμβασης. Αλλά, δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση από την άλλη πλευρά. Το συμπέρασμα είναι δικό σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.