Η ΑΛΛΑΓΗ στη διακυβέρνηση της χώρας, τον περασμένο Ιούλιο, φαίνεται ότι «φρέναρε» τη διεκδίκηση των διοικούντων το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) για τη στέγαση των φοιτητών και της διοικητικής Υπηρεσίας του ιδρύματος σε συγκεκριμένα κτίρια της Καβάλας. Αναφερόμαστε στη διεκδίκηση του παλιού νοσοκομείου και του παλιού δικαστικού μεγάρου. Τα τοπικά διοικητικά στελέχη του ΔΙ.ΠΑ.Ε. πίεζαν, προκειμένου τα κτίρια να αποδοθούν πριν αρχίσει το τρέχον ακαδημαϊκό έτος και πριν οι εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 αλλάξουν την κυβέρνηση!

ΚΑΤΆ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ, κάθε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να λειτουργεί με όλες τις δομές του, διοικητικές, εκπαιδευτικές, κ.ά., συγκεντρωμένες σε μία έκταση. Δηλαδή, δεν γίνεται οι αίθουσες των θεωρητικών και των εργαστηριακών μαθημάτων να βρίσκονται, για παράδειγμα, στις εγκαταστάσεις του πρώην Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και οι εστίες των φοιτητών στο κέντρο της πόλης. Δεν γίνεται, επίσης, το Διοικητήριο του ιδρύματος να στεγάζεται στο παλιό Πρωτοδικείο και οι Γραμματείες των Σχολών να λειτουργούν στον Άγιο Λουκά. Εάν οι καθηγητές θέλουν να συνδεθεί το Πανεπιστήμιο με την πόλη, να ζητήσουν την μεταφορά των Σχολών, των εστιών και όλων των διοικητικών Υπηρεσιών σε κτίρια εντός του αστικού ιστού. Υπάρχει άφθονο κτιριακό απόθεμα που είναι διαθέσιμο για τον σκοπό αυτό. Όπως τα κτίρια των καπναποθηκών, τα οποία θέλει να δει να αξιοποιούνται ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ της συμπολίτισσας αρχιτέκτονα, Σαπφώς Αγγελούδη, για τις καπναποθήκες της πλατείας Μακέδου είναι εξαιρετική. Εμείς θα την επεκτείνουμε και για τις καπναποθήκες που βρίσκονται πιο κάτω μέχρι την οδό Εθνάρχου Μακαρίου. Απ’ όσο γνωρίζουμε, οι ιδιοκτήτες είναι θετικοί στην αξιοποίηση τους. Θεωρούμε ότι και το Υπουργείο Πολιτισμού, δεν θα είχε αντίρρηση στη νέα χρήση των διατηρητέων βιομηχανικών κτιρίων, αφού θα στεγάσουν ένα Πανεπιστήμιο.

ΑΥΤΌ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ, λοιπόν, είναι να συμφωνήσουν ο Δήμος Καβάλας, οι ιδιοκτήτες των καπναποθηκών και η διοίκηση του ΔΙ.ΠΑ.Ε., για να καταθέσουν το αίτημα προς τα Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού. Έως ότου εγκριθεί το σχέδιο και ετοιμαστούν τα κτίρια, μπορεί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης να παραχωρήσει τους ορόφους στο κτίριο του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού, για τις διοικητικές Υπηρεσίες του ΔΙ.ΠΑ.Ε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.