ΠΑΡΑ ΕΊΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ το χρονικό διάστημα, που ο φάρος της Καβάλας, στην άκρη της χερσονήσου της παλιάς πόλης, έπαψε να είναι προσβάσιμος στους κατοίκους και τους επισκέπτες. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων έκανε μία παρέμβαση, η οποία έμεινε ημιτελής λόγω έλλειψης χρημάτων. Αναρωτιόμαστε, γιατί από τότε δεν βρέθηκαν χρήματα, ώστε να ολοκληρωθεί η παρέμβαση και να απομακρυνθούν τα πλέγματα που χωρίζουν τον φάρο από την αυλή του παρακείμενου δημοτικού σχολείου; Κι όχι μόνο δεν έδειξε ενδιαφέρον η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων να ολοκληρώσει την παρέμβαση, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) πρόβαλε αντιρρήσεις στην πρόταση του Δήμου Καβάλας, για την ανάπλαση της περιοχής του φάρου. Η πρόταση στηριζόταν στο διαχωρισμό του αυλόγυρου του σχολείου από τον φάρο, ώστε οι επισκέπτες να μη περνούν μέσα από την αυλή.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ, η κατάσταση που υπάρχει, εδώ και χρόνια, στο φάρο, δεν ενοχλεί τα στελέχη της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων, διότι μπορούν να βρούνε χρήματα για να τελειώσουν την παρέμβαση και να «ελευθερώσουν» το σημείο που είναι αποκλεισμένο. Τις προάλλες ήρθε στην Καβάλα η υπουργός πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, για να παραστεί στα εγκαίνια μιας έκθεσης εικαστικών έργων στο αρχαιολογικό μουσείο. Έπρεπε να την πάνε μία βόλτα μέχρι την άκρη της χερσονήσου της παλιάς πόλης, για να δει και να καταλάβει το πρόβλημα.

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΑΥΤΌ πρέπει να τελειώσει. Είναι απαράδεκτο να παραμένει αποκλεισμένος ο φάρος της πόλης, επειδή δεν βρίσκονται τα χρήματα για να τελειώσει η παρέμβαση που άρχισε η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων. Επειδή ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, έχει ιδιαίτερη ευαισθησία για την παλιά πόλη, τον καλούμε να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να αποκατασταθεί η πρόσβαση. Μετά, μπορεί να ασχοληθεί με το έργο της ανάπλασης, το οποίο μπήκε στις καλένδες.

Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ Η ΑΝΟΧΗ των Καβαλιωτών έχει όριο. Οι πολίτες θέλουν να αισθάνονται υπερήφανοι για την πόλη που ζούνε και να έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται κάθε σημείο της. Εάν το Υπουργείο πολιτισμού δεν έχει να διαθέσει τα χρήματα, μπορεί να ζητήσει από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης να βρει χρηματοδότηση. Αν και θεωρούμε πως το εμπόδιο δεν είναι τα χρήματα. Ας εξηγήσουν, όμως, γιατί τόσα χρόνια δεν αποκαταστάθηκε η πρόσβαση στο φάρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.