Χωρίς καθηγητές που διδάσκουν τα μαθήματα παραδοσιακών οργάνων λειτουργεί, από την έναρξη της σχολικής περιόδου, το Μουσικό Σχολείο Δράμας. Οι ωρομίσθιοι καθηγητές μουσικής παιδείας δεν κλήθηκαν από το Υπουργείο, για να δηλώσουν σε ποια σχολεία επιθυμούν να διδάξουν. Το ίδιο πρόβλημα παρατηρήθηκε και την προηγούμενη σχολική περίοδο, όταν οι εκπαιδευτικοί μπήκαν στις αίθουσες στο τέλος Ιανουαρίου 2021!

Η Χαρά Κεφαλίδου

κατέθεσε αναφορά στην Βουλή

Για το σημαντικό αυτό ζήτημα, στην λειτουργία του Μουσικού Σχολείου, η βουλευτής Δράμας του «Κινήματος Αλλαγής», Χαρά Κεφαλίδου, κατέθεσε αναφορά προς την υπουργό παιδείας και θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, στην οποία αναφέρονται τα ακόλουθα: «Έχουμε φτάσει στο τέλος Νοεμβρίου σχεδόν και στο Μουσικό Σχολείο Δράμας, οι εμπειροτέχνες ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, που διδάσκουν τα μαθήματα παραδοσιακών οργάνων (σαντούρι, γκάιντα, ποντιακή λύρα, ούτι, κ.λπ.), δεν έχουν ακόμα κληθεί από το Υπουργείο, ούτε καν να ετοιμάσουν τα χαρτιά τους, για να προσληφθούν και να διδάξουν στο σχολείο.

Σε δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο επισημαίνεται ότι, ενώ την προηγούμενη χρονιά είχαν κληθεί στο διάστημα Αυγούστου-Σεπτεμβρίου να δηλώσουν σε ποιες περιοχές θέλουν να διδάξουν, για να ενταχθούν στα Μουσικά Σχολεία, οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί εντάχθηκαν, τελικά, στο Μουσικό Σχολείο Δράμας στις 28 Ιανουαρίου, στην μέση της σχολικής χρονιάς.

Αντί, λοιπόν, να επιλυθεί το πρόβλημα της έγκαιρης ένταξης τους στα σχολεία, φέτος η καθυστέρηση έχει πάρει πρωτοφανείς διαστάσεις και είναι αβέβαιο πότε τελικά τα παιδιά θα διδαχθούν τα μαθήματά τους αυτά, τα οποία είναι βασικά για την μουσική τους παιδεία».

Πότε θα τελειώσει το καινούργιο

δημοτικό σχολείο Κάτω Νευροκοπίου;

Η βουλευτής Δράμας κατέθεσε, επίσης, ερώτηση προς τον υπουργό υποδομών και μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, για την καθυστέρηση στην ανέγερση του καινούργιου σχολείου στο Κάτω Νευροκόπι.

Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής: «Με τις ερωτήσεις μου, με αριθ. πρωτ. 10217/30.09.2020 και 6899/27.05.2021, σας είχα επισημάνει τις αδιανόητες και πέραν πάσης λογικής καθυστερήσεις, σχετικά με την ανέγερση του έργου: «12/θέσιο σχολείο Κάτω Νευροκοπίου Νομού Δράμας-οικοδομικές εργασίες και Η/Μ εγκαταστάσεις», καθώς και τους φόβους μου για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι μαθητές που προαυλίζονται στο εγκαταλειμμένο εργοτάξιο του καινούργιου σχολικού κτηρίου, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο σημερινό σχολείο.

Η έκταση στην οποία πρόκειται να κατασκευαστεί το καινούργιο σχολικό συγκρότημα, έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Κάτω Νευροκοπίου στην Κτ. Υπ. Α.Ε. Σας υπενθυμίζω ότι, το έργο εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. από τον Σεπτέμβριο του 2016 και τελικά το 2018 ανακηρύχθηκε ανάδοχος και τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου υπεγράφη σύμβαση με την Κτ. Υπ. Α.Ε. Οι πρώτες εργασίες άρχισαν την άνοιξη του 2019, αλλά στην συνέχεια σταμάτησαν και μέσα στο 2020 υπήρξε πρόταση να κηρυχθεί έκπτωτος ο ανάδοχος από την Κτ. Υπ. Α.Ε.

Σε σχετική απάντηση, στην πρώτη ερώτησή μου, από την Κτ. Υπ. Α.Ε. στις 09/10/2020, με αριθ. πρωτ. ΔΣ/ΚΟΙΝ/88, μεταξύ άλλων, μας αναφέρθηκε ότι, από την Διευθύνουσα Υπηρεσία της αποφασίστηκε να δοθεί στον ανάδοχο του έργου, μετά από αίτημά του, παράταση προθεσμίας παράδοσής του κατά 297 ημερολογιακές ημέρες με αναθεώρηση, δηλαδή μέχρι τις 10/07/2021.

Οι πληροφορίες στον τοπικό Τύπο ανέφεραν σχετικά, ότι η Κτ. Υπ. Α.Ε. αναμενόταν να δει το θέμα αυτό εντός του Μαΐου 2021 και η ακολουθούμενη διαδικασία θα ήταν να κηρυχθεί έκπτωτος ο πρώτος ανάδοχος και μέσω της απαραίτητης γραφειοκρατικής οδού, να περάσει το έργο στον επόμενο ανάδοχο.

Σε απάντηση στην δεύτερη ερώτησή μου, στις 08/06/2021, με αριθ. πρωτ. 1Σ/Κοιν/43, η Κτ. Υπ. Α.Ε., αφού κάνει μία λεπτομερή αναφορά στο ιστορικό του έργου από το 2018 μέχρι σήμερα, στο τέλος αναφέρει ότι: «εφόσον συντρέχουν οι λόγοι υποκατάστασης του αναδόχου σύμφωνα με το άρθρο 164 του ν.4412/2016, όπως τροποποιήθηκε με τον ν.4783/2021, θα ζητήσουν την σύμφωνη γνώμη της διαχειριστικής Αρχής και αμέσως μετά, θα εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της Κτ. Υπ. Α.Ε., που εκτιμάται ότι θα γίνει μέσα στον Ιούνιο του 2021», χωρίς να γίνεται αναφορά ούτε σε χρονοδιαγράμματα και διάρκεια επίλυσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών, ώστε να αρχίσουν και πάλι οι εργασίες ανέγερσης του σχολείου.

Η μελέτη του μεγαλεπήβολου αυτού έργου, που όταν ολοκληρωθεί κι αν ποτέ, θα περιλαμβάνει δώδεκα (12) αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήριο φυσικών επιστημών, αίθουσα ξένων γλωσσών και αισθητικής αγωγής, βιβλιοθήκη, αίθουσα πληροφορικής και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, θα χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, με προϋπολογισμό 4.398.000€. Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, όμως σήμερα βρίσκεται ακόμα στην φάση των θεμελίων.

Επειδή, προς το παρόν, εκτός από λόγια και υποσχέσεις, δεν έχει υπάρξει καμία πρωτοβουλία και επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση για την ουσιαστική και άμεση επίλυση του πολυετούς αυτού προβλήματος.

Επειδή, η κατάσταση χειροτερεύει τους χειμερινούς μήνες και οι ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, θα οδηγήσουν σίγουρα και σε νέες πολύμηνες καθυστερήσεις του έργου.

Επειδή, κανείς δεν γνωρίζει το ακριβές χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης του σχολείου και το Υπουργείο σιωπά.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, κύριε υπουργέ, είναι επείγουσα η ανάγκη εξεύρεσης μιας οριστικής και άμεσης λύσης, διότι οι κάτοικοι της περιοχής είναι ανήσυχοι και ανάστατοι. Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. υπουργός:

1) Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο σας, προκειμένου να δοθεί μία άμεση, ουσιαστική και μόνιμη λύση στο πολυετές πρόβλημα της ανέγερσης του νέου σχολικού κτιρίου στο Κάτω Νευροκόπι;

2) Θα αναλάβει τις απαραίτητες και αναγκαίες πρωτοβουλίες το Υπουργείο σας, ώστε να επιταχυνθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για να αρχίσουν πάλι οι εργασίες κατασκευής και αποπεράτωσης σε εύλογο χρονικό ορίζοντα του έργου και να παραδοθεί αυτό στους κατοίκους του Κάτω Νευροκοπίου Δράμας το συντομότερο δυνατό;

3) Ποιο είναι το νέο ακριβές χρονοδιάγραμμα κατασκευής και αποπεράτωσης του εν λόγω έργου; Θα δοθεί, επιτέλους, μία επίσημη απάντηση σχετικά;».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.