Μ. Ρήγας (διευθύνων σύμβουλος ομίλου Energean): «Ο «Πρίνος» είναι «οδηγός» για την ενεργειακή μετάβαση»

0
74

Ως κορυφαίες προτεραιότητες για τις κοινωνίες, τις οικονομίες και τις επιχειρήσεις, προσδιόρισε την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και την ενεργειακή μετάβαση προς μία οικονομία ουδέτερων εκπομπών άνθρακα, ο Μαθιός Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean, μιλώντας στο πλαίσιο του roadshow που διοργανώνουν η «Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε.» (Ε.Χ.Α.Ε.) και η Morgan Stanley στο Λονδίνο. Ο Μ. Ρήγας συμμετείχε στο πάνελ με τους εκπροσώπους των διεθνών funds και επενδυτικών οίκων παρουσία του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη και στο πάνελ με επικεφαλής από άλλες κορυφαίες εταιρείες του ενεργειακού τομέα στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει δελτίο Τύπου, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean ανάφερε ότι, η επιτυχία της Energean αποτελεί ένα παράδειγμα για το επιχειρείν, αλλά και για την Ελλάδα γενικότερα, καθώς πρόκειται για μία εταιρεία που άρχισε από παραγωγός πετρελαίου, από ένα μικρό κοίτασμα στον «Πρίνο» της Καβάλας, για να εξελιχθεί σε έναν ανεξάρτητο όμιλο, που ηγείται της ενεργειακής μετάβασης στην ανατολική Μεσόγειο.

Τόνισε ακόμα, ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια των ενεργειακών σχεδιασμών στην περιοχή, καθώς: α) η Energean καλύπτει περίπου το 50% της ζήτησης σε φυσικό αέριο στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά του Ισραήλ, ενώ εξετάζει και την προοπτική εξαγωγών προς γειτονικές αγορές. Προμηθεύει, παράλληλα, τις αγορές της Αιγύπτου και της Ιταλίας, β) η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, καθώς και, δυνητικά, σε παραγωγό φυσικού αερίου, εφόσον προχωρήσουν απρόσκοπτα τα ερευνητικά προγράμματα που είναι σε εξέλιξη και δώσουν ανακαλύψεις. «Η ανάπτυξη των εγχώριων κοιτασμάτων είναι απαραίτητη όχι μόνο για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, αλλά και για την εξασφάλιση βιώσιμης, αξιόπιστης και προσιτής για τους καταναλωτές ενέργειας», ανέφερε.

Επίσης, είπε ότι, η Ελλάδα και ειδικότερα ο «Πρίνος», μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, σε ό,τι αφορά την ανταπόκριση στις προκλήσεις που σχετίζονται με το κλίμα. «Η αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στον «Πρίνο», είναι ένα project που προχωρούμε, με την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αυτό το σχέδιο, μπορεί να αποτελέσει οδηγό για το πώς ένα παλιό κοίτασμα υδρογονανθράκων, μπορεί να συμβάλλει καίρια στην ενεργειακή μετάβαση και στην μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα προς όφελος του περιβάλλοντος, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των βιομηχανικών επιχειρήσεων και στην δημιουργία ενός νέου πόλου ανάπτυξης, με υψηλή προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», πρόσθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.