Πολύ μεγάλο και θα μας επιτρέψετε τον υπερβολικό χαρακτηρισμό, εθνικό είναι το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Λονδίνο. Η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη έκανε εκστρατεία, για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας, χάρη στην οποία αναδείχτηκε και πήρε διάσταση. Η Μελίνα ήταν μία ισχυρή προσωπικότητα και παθιασμένη για την Ελλάδα! Το ακριβώς αντίθετο από την σημερινή υπουργό πολιτισμού (και αθλητισμού), Λίνα Μενδώνη, η οποία δεν τολμάει ούτε να διαμαρτυρηθεί στην UNESCO, για την μετατροπή του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, σε ισλαμικό τέμενος!

Η συμμετοχή του Γενικού Λυκείου Κάτω Νευροκοπίου στην προσπάθεια της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα, είναι αξιέπαινη και νότα αισιοδοξίας. Διότι, δείχνει το ενδιαφέρον της νέας γενιάς των Ελλήνων και των Ελληνίδων, που θα αποκτήσουν σύντομα το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, για τον πολιτισμό και την ιστορία της χώρας. Της βαριάς παρακαταθήκης, δηλαδή, που κρατάει όρθιο ένα έθνος μερικών εκατομμυρίων ανθρώπων για χιλιετηρίδες. Η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα και άλλων πολιτισμικών θησαυρών, που είναι διάσπαρτοι σε όλο τον κόσμο, πρέπει να γίνει εθνικό ζήτημα. Και να συστρατευτούν όλοι οι Έλληνες και όλες οι Ελληνίδες.

Δεν είναι μόνο τα περίφημα γλυπτά ακρωτηριασμένα. Είναι ακρωτηριασμένη και η ελληνική ιστορία.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του ΓΕ.Λ. Νευροκοπίου αποφάσισαν να γίνουν κομμάτι της ιστορίας και να βάλουν το λιθαράκι τους, για την επίτευξη ενός εθνικού στόχου. Κατασκεύασαν μία ιστοσελίδα και απευθύνουν (διαδικτυακό) κάλεσμα σε συμμαθητές, συμμαθήτριες, εκπαιδευτικούς και πολίτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, να συμμετάσχουν στον όμορφο αγώνα. Το σύνθημα τους είναι χαρακτηριστικό: «Μπορούμε να γίνουμε πολλοί!». Οι 6.000 υπογραφές θα γίνουν πολλαπλάσιες και οι πολιτικοί που αποφασίζουν, θα υποχρεωθούν να ακούσουν το μήνυμα των δεκάδων χιλιάδων πολιτών.

Εμείς θα προτείνουμε στους έφηβους και στους καθηγητές τους, στο ΓΕ.Λ. Νευροκοπίου, να συντάξουν μία επιστολή και να την αποστείλουν στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην εθνική αντιπροσωπεία (το Κοινοβούλιο) της Αγγλίας. Η διεθνοποίηση του ζητήματος πρέπει να συνεχιστεί, με το πάθος και το όραμα που είχε η Μελίνα.

Είναι καιρός, σύσσωμος ο ελληνισμός, να αναδείξει τα εθνικά ζητήματα όχι για να διεκδικήσει την δικαίωση, αλλά για να αποκατασταθεί η ιστορική και πολιτισμική τάξη. Σε έναν κόσμο που πορεύεται χωρίς «πυξίδα» μέσα στην καταιγίδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.