Η επαναλειτουργία της «Κλινικής covid-19» στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, όπως δήλωσαν η διοικητής και οι εκπρόσωποι του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, δεν μπορεί να υποστηριχθεί, λόγω της υποστελέχωσης που έχει. Αναμφίβολα, τα δημόσια νοσοκομεία στην περιφέρεια και στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, δέχτηκαν σημαντική πίεση στην πανδημία. Στηρίχθηκαν, επίσης, με συνεχείς προσφορές από φορείς, συλλόγους και ιδιώτες, για να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υγειονομικές απαιτήσεις.

Τα κύματα της πανδημίας είναι διαδοχικά. Μετά την ύφεση ακολουθεί η έξαρση. Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται έξαρση, αφού έχει αυξηθεί σημαντικά ο έλεγχος ταχείας ανίχνευσης του covid-19 (rapid tests), ενώ μπήκαν στην ζωή μας και τα λεγόμενα self tests (ατομικός έλεγχος).

Το Υπουργείο υγείας παρακολουθεί την εξέλιξη της πανδημίας και με κριτήριο την επιδημιολογική κατάσταση ανακοινώνει διάφορα μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης, έδωσε εντολή να λειτουργήσει πάλι η Κλινική covid-19 στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας. Την Κλινική θα αναλάβουν οι τρεις εναπομείναντες ιατροί παθολόγοι του νοσοκομείου, που θα παρακολουθούν και τους ασθενείς της Παθολογικής Κλινικής. Οι γιατροί, αλλά και η διοικητής του νοσοκομείου, δεν είναι αντίθετοι με την επαναλειτουργία της Κλινικής covid-19, αρκεί να εξασφαλιστεί το απαραίτητο προσωπικό.

Επειδή βρισκόμαστε σε «εμπόλεμη κατάσταση» με έναν αόρατο εχθρό, οφείλουν τα Γενικά Επιτελεία, δηλαδή το Υπουργείο υγείας και οι Υγειονομικές Περιφέρειες (Υ.ΠΕ.) της χώρας, να λαμβάνουν υπόψη στην διαχείριση της κρίσης και τις δυνατότητες που έχει το στράτευμα. Όταν οι δυνάμεις που βρίσκονται στο μέτωπο, στην «πρώτη γραμμή», μάχονται πολύ καιρό, είναι απαραίτητη η σωστή διαχείριση για να μην «σπάσει» η γραμμή άμυνας. Έτσι, πρέπει να ενισχυθούν οι μονάδες που αποδεκατίστηκαν με τις εφεδρείες, ή να αντικατασταθούν οι πολεμιστές με «φρέσκιες» δυνάμεις. Και, βεβαίως, πρέπει να υπάρχει συνεχής υποστήριξη σε πολεμικό υλικό, τροφή, νερό, υγειονομική φροντίδα και ότι άλλο χρειάζεται ο στρατός που επιχειρεί στην «πρώτη γραμμή».

Λόγω της υποτυπώδους λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα, τα δημόσια νοσοκομεία σήκωσαν όλο το βάρος της αντιμετώπισης της πανδημίας. Μετά τις Κλινικές covid-19, έγιναν τα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) έφτασαν στο όριο τους, επειδή δεν υπήρχε το «πρώτο ανάχωμα», για να «φρενάρει» την επέλαση του covid-19.

Οι διοικητές των Υ.ΠΕ. γνωρίζουν καλά την δυναμικότητα των Μ.Ε.Θ. των δημόσιων νοσοκομείων και τις ανάγκες σε προσωπικό. Πρέπει να λειτουργήσουν, επομένως, όπως οι αξιωματικοί στο πεδίο της μάχης, που παρακολουθούν την εξέλιξη των εχθροπραξιών και αντιδρούν εγκαίρως και αποτελεσματικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.