Ο β΄ γύρος των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών τελείωσε. Αφορούσε στην επιλογή των περιφερειαρχών και των δημάρχων, αφού στον α΄ γύρο εξελέγησαν οι περιφερειακοί, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, ενώ καθορίστηκαν οι έδρες των συνδυασμών στα νέα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης περιφερειάρχης εξελέγη ο Χρήστος Μέτιος, ο οποίος επικράτησε, με μικρή διαφορά στο ποσοστό και σε ψήφους, του Χριστόδουλου Τοψίδη. Στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, ο Χρ. Μέτιος είχε καθαρό προβάδισμα στον α΄ γύρο, αλλά ο Χρ. Τοψίδης «έκλεισε την ψαλίδα» σημαντικά στο β΄ γύρο. Ο Χρ. Μέτιος διατήρησε την 1η θέση στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, αλλά ηττήθηκε με μεγάλη διαφορά από τον Χρ. Τοψίδη στις Π.Ε. Καβάλας/Θάσου.

Όσον αφορά τους Δήμους, έγινε επαναληπτική εκλογή σε Δράμα, Δοξάτο, Παρανέστι και Νευροκόπι. Στον Δήμο Προσοτσάνης αναδείχτηκε δήμαρχος ο Θόδωρος Αθανασιάδης την Κυριακή 26 Μαΐου 2019. Στον Δήμο Δράμας, ο Χριστόδουλος Μαμσάκος κράτησε την 1η θέση απέναντι στον Κυριάκο Χαρακίδη και το ίδιο έγινε στον Δήμο Παρανεστίου με τον Τάσο Καγιάογλου απέναντι στην Αλίκη Σωτηριάδου.

Στους Δήμους Δοξάοτυ και Νευροκοπίου είχαμε ανατροπή του αποτελέσματος του α΄ γύρου, όπου δήμαρχοι εξελέγησαν οι επικεφαλής των συνδυασμών που κατέλαβαν τη 2η θέση! Συγκεκριμένα, στον Δήμο Δοξάτου νέος δήμαρχος θα είναι ο Θέμης Ζεκερίδης, που επικράτησε του Δημήτρη Δαλακάκη και στον Δήμο Νευροκοπίου, ο Γιάννης Κυριακίδης που νίκησε τον Λευτέρη Ταμπουρίδη.

Στις περιπτώσεις αυτές, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πως θα διοικηθούν οι Δήμοι, με τον δήμαρχο να έχει λιγότερες έδρες από τον επικεφαλής του πρώτου συνδυασμού. Ο «Κλεισθένης», λένε, επιβάλλει τη συνεργασία μεταξύ των παρατάξεων, αλλά δεν αρκεί αυτή για να διοικηθούν οι Δήμοι. Ο νέος νόμος δεν προέβλεψε ότι στις εκλογές θα συμμετέχουν αρκετοί συνδυασμοί, επομένως θα υπάρξει μεγάλη διασπορά των ψήφων και δύσκολα θα εξασφαλίσει κάποιος ποσοστό υψηλότερο του 50% στον α΄ γύρο.

Με το νέο εκλογικό σύστημα και την εφαρμογή της απλής αναλογικής, θεωρούμε ότι ο β΄ γύρος πρέπει να καταργηθεί. Και ο νέος περιφερειάρχης, ή δήμαρχος, να αναδεικνύεται από τον α΄ γύρο, σύμφωνα με την κατάταξη των συνδυασμών και το ποσοστό των ψήφων που έλαβαν. Με τον β΄ γύρο, κατά την άποψη μας, αλλοιώνεται η βούληση του εκλογικού σώματος και μπορούν να συμβούν ανατροπές στο αποτέλεσμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.