Καμία αναφορά στη χωροθέτηση των καινούργιων σταθμών διοδίων στην Εγνατία οδό, δεν έκανε ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, στη συνάντηση που είχε, την Τρίτη 6 Ιουνίου 2017, με τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. από τη βόρεια Ελλάδα. Η χωροθέτηση των καινούργιων σταθμών, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.), έχει προκαλέσει αναστάτωση και έντονη αντίδραση στις τοπικές κοινωνίες, μεταξύ αυτών και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπου προσφάτως πραγματοποιήθηκαν συμβολικές καταλήψεις στην Εγνατία οδό και στις χιλιομετρικές θέσεις που θα κατασκευαστούν οι μετωπικοί σταθμοί στην «Άσπρη Άμμο» Καβάλας και στη Μέστη Αλεξανδρούπολης. Οι κάτοικοι και οι φορείς, ανησυχούν ότι η λειτουργία των μετωπικών σταθμών θα υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής και θα επιφέρει σοβαρά οικονομικά, περιβαλλοντικά κ.ά. προβλήματα.

Ενιαίο αναλογικό σύστημα σε όλους τους αυτοκινητόδρομους έως το τέλος του 2018

Ο υπουργός, ωστόσο, απέφυγε να θίξει το ζήτημα της κατασκευής των σταθμών διοδίων, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα από τη συνάντηση με τους συναδέλφους του βουλευτές και δεσμεύτηκε για την εφαρμογή του ενιαίου αναλογικού ηλεκτρονικού συστήματος σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας έως το τέλος του 2018. Με το σύστημα αυτό, είπε, θα καθιερωθεί η αναλογική χρέωση με βάση τα χιλιόμετρα που διανύει ο κάθε χρήστης, άρα και με διαφορετική τιμή. Στην εφαρμογή του ενιαίου αναλογικού συστήματος φαίνεται να συμφώνησε και το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο διαχειρίζεται την «Εγνατία Οδό Α.Ε.» που είναι προς μεταβίβαση σε ιδιώτη.

Όσον αφορά τα βαρέα οχήματα, ο Χρ. Σπίρτζης δήλωσε ότι θα διέρχονται υποχρεωτικά από το κεντρικό οδικό δίκτυο και όχι από παράπλευρους δρόμους, ώστε να προληφθεί ο κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων. Επίσης, ο υπουργός ενημέρωσε τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση, για την καθιέρωση ειδικής τιμολογιακής πολιτικής, η οποία θα αφορά σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως άτομα με αναπηρίες, πολύτεκνοι, άνεργοι, αλλά και για τους κατοίκους των όμορων περιοχών με αυτοκινητόδρομους.

Οι δήμαρχοι των Δήμων της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. συγκροτούν κοινό μέτωπο αγώνα

Την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017, στο Δημαρχείο Καβάλας, έγινε συνάντηση μεταξύ δημάρχων των Δήμων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, τους οποίους διασχίζει η Εγνατία οδός. Τη συνάντηση συντόνισε η δήμαρχος Καβάλας, η οποία μίλησε για την αναστάτωση που θα προκαλέσει στην πόλη η λειτουργία του σταθμού διοδίων στην «Άσπρη Άμμο» και για τις ενέργειες που έγιναν και γίνονται, από τους τοπικούς φορείς, με σκοπό την αποτροπή της κατασκευής του.

Οι δήμαρχοι που συμμετείχαν στη συνάντηση, τάχθηκαν υπέρ της εφαρμογής του αναλογικού ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων και συμφώνησαν να συναντήσουν τον υπουργό Υποδομών, προκειμένου να διατυπώσουν την αντίθεσή τους στη λειτουργία των μετωπικών και πλευρικών σταθμών στην Εγνατία οδό, τη συμφωνία τους στην αναλογική χρέωση των χρηστών του αυτοκινητόδρομου, αλλά και να ζητήσουν ενημέρωση για την παραχώρηση της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» σε ιδιώτη. Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, σχολιάζοντας τη συνάντηση του υπουργού Υποδομών με τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., είπε ότι αυτό που προέχει είναι να υπάρξει συνεννόηση. Πρόσθεσε ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση πρέπει να «παγώσει», ώστε να «μπούνε τα πράγματα στη θέση τους» και ανήγγειλε συνάντηση του Χρ. Σπίρτζη, με τους περιφερειάρχες των Περιφερειών που διέρχεται η Εγνατία οδός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.