Σχεδόν πεντακόσιες (486) ελληνικές ακτές και δώδεκα μαρίνες βραβεύτηκαν φέτος (2017) με τη «Γαλάζια Σημαία». Μεταξύ αυτών είναι και δεκαπέντε παραλίες στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας. Οι 486 βραβευμένες ακτές κατέταξαν την Ελλάδα στη 2η θέση παγκοσμίως μεταξύ 47 χωρών! Να σημειωθεί, ακόμα, ότι η Ελλάδα κατείχε το 25% των νέων βραβευμένων ακτών. Πρώτος στην Ελλάδα αναδείχθηκε, με 71 σημαίες, ο Νομός Χαλκιδικής. Η διεθνής επιτροπή βράβευσε 3.574 ακτές, 662 μαρίνες και 50 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο.

Τριάντα έτη «Γαλάζια Σημαία»

Το έτος 2017 χαρακτηρίστηκε, από τον Διεθνή Οργανισμό Τουρισμού, ως διεθνές έτος αειφόρου τουρισμού για την ανάπτυξη. Η «Γαλάζια Σημαία», το πλέον αναγνωρίσιμο οικολογικό σήμα ποιότητας για ακτές, μαρίνες και σκάφη αειφόρου τουρισμού, συμπληρώνει, φέτος, τριάντα έτη εφαρμογής στον κόσμο και στην Ελλάδα. Η ετήσια αναγγελία των βραβευμένων ακτών και μαρινών πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις. Συγκεκριμένα, στη βραβευμένη παραλία του Δήμου Γλυφάδας, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση εκπαιδευτικού χαρακτήρα, με τη συμμετοχή περισσότερων από εκατό παιδιών και εκπαιδευτικών από σχολεία της περιοχής. Τα παιδιά συμμετείχαν σε διαδραστικά εργαστήρια και παρακολούθησαν ναυαγοσωστική επίδειξη. Παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Γλυφάδας και ο πρόεδρος της ΕΕΠΦ. Η δεύτερη φάση περιλάμβανε την ανακοίνωση των βραβευμένων ακτών και μαρινών, έγινε στο Glyfada Golf Gardens, παρουσία εκπροσώπων της πολιτείας και κλαδικών φορέων του τουρισμού. Η εκδήλωσε έγινε υπό την αιγίδα του Δήμου Γλυφάδας και άνοιξε με χαιρετισμό του δημάρχου, Γιώργου Παπανικολάου.

Ακολούθησαν εισηγήσεις από τους: Γιώργο Δρακόπουλο (σύμβουλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού), Δημήτρη Μητσάτσο (γενικό διευθυντή της HELMEPA, που χειρίστηκε το πρόγραμμα στην Ελλάδα μεταξύ 1987-2000), Αλίκη Βαβούρη (τέως υπεύθυνη συντονισμού του προγράμματος), Νίκο Πέτρου (πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, που είναι ο διεθνής συντονιστής της «Γαλάζιας Σημαίας». Αναλυτικά οι βραβευμένες ακτές στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης είναι οι ακόλουθες:

ΕΒΡΟΣ [2]

Δήμος Αλεξανδρούπολης

Δημοτική πλαζ Αλεξανδρούπολης

Κυανή Ακτή

ΡΟΔΟΠΗ [4]

Δήμος Κομοτηνής

Αρωγή

Φανάρι/Ιουλία

Φανάρι/Camping

Μέση

ΞΑΝΘΗ [5]

Δήμος Τοπείρου

Μάγγανα

Εράσμιο

Δήμος Αβδήρων

Άβδηρα/Πόρτο Μόλο

Μυρωδάτο

Μάνδρα

ΚΑΒΑΛΑ [15]

Δήμος Θάσου

Μακρύαμμος

Χρυσή Αμμουδιά 2/Golden Beach Camping

Πευκάρι 2/Alexandra Beach

Πρίνος-Δασύλιο 2/Ilio Mare Beach

Δήμος Νέστου

Αμμόγλωσσα/Κεραμωτή 1

Δήμος Καβάλας

Μπάτης

Τόσκα/Tosca Beach

Καλαμίτσα

Περιγιάλι

Δήμος Παγγαίου

Αμμόλοφοι

Νέα Ηρακλείτσα

Νέα Πέραμος

Σαρακήνα

Οφρύνιο/Τούζλα

Ορφάνι:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.