Οι δικηγορικοί Σύλλογοι Δράμας και Σερρών ζητούν να «παγώσει» η εφαρμογή των POS ως αντισυνταγματική

0
24

Οι δύο δικηγορικοί σύλλογοι υποστηρίζουν ότι η καθιέρωση των πληρωμών μέσω POS είναι αντισυνταγματική

Το άμεσο «πάγωμα», την αναστολή, αλλά και την ακύρωση της υπουργικής απόφασης που επιβάλλει την καθιέρωση των πληρωμών μέσω κάρτας (POS), ζητούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Σερρών και Δράμας, οι πρόεδροι των δύο αυτών Συλλόγων, καθώς και 18 ακόμη δικηγόροι των πόλεων αυτών.

Υπενθυμίζεται ότι αιτήσεις με τις οποίες ζητείται η ακύρωση της ίδιας υπουργικής απόφασης έχουν καταθέσει ήδη η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) και δύο δικηγόροι.

Πάντως, να σημειωθεί ότι αίτημα προσωρινής διαταγής και αίτηση αναστολής της επίμαχης υπουργικής απόφασης δεν έχει καταθέσει κανένας από τους προσφεύγοντες στον Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, ούτε καν ακόμα και ο καθ΄ λην αρμόδιος και άμεσα θιγόμενος Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (έχει τα περισσότερα μέλη από όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας).

Οι μόνοι που κατέθεσαν τα δύο αυτά ένδικα μέσα (προσωρινή διαταγή και αίτηση αναστολής) είναι οι δύο εν λόγω Δικηγορικοί Σύλλογοι των Σερρών και της Δράμας.

Όλες οι αιτήσεις ακύρωσης κατά της επίμαχης υπουργικής απόφασης θα συζητηθούν στην 7μελή σύνθεση του Β΄ Τμήματος του ΣτΕ, το δεύτερο δεκαήμερο του ερχόμενου Οκτωβρίου, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαίρη Σάρπ και εισηγητή τον Πάρεδρο Ιωάννη Δημητρακόπουλο.

Οι δύο Δικηγορικοί Σύλλογοι με την αίτησή τους υποστηρίζουν ότι η επίμαχη από 19.4.2017 υπουργική απόφαση, όσο και το άρθρο 65 του νόμου 4446/2016 που επιβάλουν την καθιέρωση των πληρωμών μέσω κάρτας (POS) είναι αντισυνταγματική, αντίθετη τόσο στο Ευρωπαϊκό όσο Ελληνικό δίκαιο αλλά και μη νόμιμη.

Κατ΄ αρχάς, επισημαίνουν οι δυο Σύλλογοι ότι πριν την έκδοση της επίμαχης υπουργικής απόφασης δεν ζητήθηκε προηγούμενα η γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (European Central Bank), όπως απαιτεί η Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) και προβλέπει η απόφαση 84/415/ΕΚ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά συνέπεια, επισημαίνουν οι δύο Σύλλογοι ανακύπτει ζήτημα «ασυμβατότητας της επίδικης εθνικής ρύθμισης (υπουργικής απόφασης) προς το Ενωσιακό Δίκαιο, πρωτογενές και παράγωγο, οπότε και πρέπει να μην εφαρμοστεί και να ακυρωθεί».

Παράλληλα, η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 15 Συντάγματος) και το επίσης συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της οικονομικής ελευθερίας (άρθρο 5 Συντάγματος).

Η υποχρέωση των πληρωμών μέσω POS προϋποθέτει την σύναψη πολυετούς σύμβασης με Τράπεζα.

Όμως η υποχρέωση αυτή συνιστά επέμβαση αλλά και περιορισμό στο δικαίωμα της συμβατικής ελευθερίας, κάτι που παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Σε άλλο σημείο αναφέρουν ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική (αντίθετη στο άρθρο 43 του Συντάγματος), για τον πρόσθετο λόγο, ότι για παρόμοια ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος πρέπει εκδίδονται Προεδρικά Διατάγματα και όχι υπουργικές αποφάσεις όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση.

Πέρα από όλα αυτά όμως, η εφαρμογή του POS, πλέον του ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί εκτός του δικηγορικού γραφείου, απαιτεί και την σύναψη σύμβασης με Τράπεζα, δηλαδή το άνοιγμα Τραπεζικού λογαριασμού όψεως (και όχι ταμιευτηρίου) και την οικονομική επιβάρυνση καθώς για τις συναλλαγές θα πραγματοποιούνται χρεώσεις (προμήθεια) από τα πιστωτικά ιδρύματα σε βάρος των δικηγόρων.

Την ίδια στιγμή για την τήρηση των λογαριασμών αυτών τα Τραπεζικά Ιδρύματα θα χρεώνουν έξοδα ετήσιας τήρησής τους τα οποία κυμαίνονται από Τράπεζα σε Τράπεζα και τα οποία όμως δεν έχουν καν ανακοινωθεί από τα εν λόγω πιστωτικά ιδρύματα, ενώ αναφέρουν ότι η προμήθεια των Τραπεζών είναι από 0,70% έως 2,20% ανά συναλλαγή.

Τέλος, υπογραμμίζουν οι δύο Σύλλογοι, ότι τα POS στους δικηγόρους επιφέρει μεγάλες δεσμεύσεις και επιβαρύνσεις «οι οποίες καταλύουν κάθε έννοια ορθής άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος και απολήγουν στην δυσβάστακτη οικονομική επιβάρυνση ιδίως των οικονομικά λιγότερο εύρωστων δικηγόρων».

Υπενθυμίζεται ότι οι συσκευές POS είναι μία διαδικτυακή εφαρμογή που επιτρέπει να δέχεστε πληρωμές μέσω χρεωστικής, πιστωτικής ή προπληρωμένης κάρτας. Δηλαδή, είναι το τερματικό μηχάνημα αποδοχής καρτών από το οποίο πραγματοποιείται η πληρωμή κατά την αγορά αγαθόν.

Το σύστημα αυτό είναι διαθέσιμο όλο του 24ώρο και όλες τις μέρες του χρόνου, όπου και αν βρίσκεστε κάποιος ακόμα και εκτός του γραφείου, καταστήματος, κ.λπ., αρκεί να υπάρχει πρόσβαση στο Internet.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.